Vill till EU-parlamentet. Anna Maria Corazza Bildt har hamnade på tredje plats i moderaternas provval. Men hon kan hamna utanför valbar plats, enligt källor till Expressen. Foto: STELLA PICTURES
Vill till EU-parlamentet. Anna Maria Corazza Bildt har hamnade på tredje plats i moderaternas provval. Men hon kan hamna utanför valbar plats, enligt källor till Expressen.  Foto: STELLA PICTURES

Bildts fru kan petas i EU-valet

Publicerad
Uppdaterad
Carl Bildts fru vill in i EU-parlamentet - men nu kan hon bli nedflyttad till icke valbar plats på moderaternas valsedel.
Det råder en osäkerhet i partiet var Anna Maria Corazza Bildt står politiskt.
- Hon är ju katolik och italienare, så hon står väl antagligen Berlusconis parti ganska nära, säger Charlotte Cederschiöld, moderat EU-parlamentariker.
Moderaternas nomineringskommitté väntas presentera sitt förslag till partiets EU-lista när som helst. Partirådet ska sedan klubba igenom den i februari. Flera faktorer vägs in när listan utformas, bland annat resultatet av partiets interna provval.
Där kom Carl Bildts fru, Anna Maria Corazza Bildt, på tredje plats. Med tanke på partiets fyra nuvarande platser räcker det förmodligen för en plats i parlamentet - om kommittén följer provvalet.
Men enligt flera moderater som Expressen pratat med kan kommittén mycket väl avvika från provvalresultatet. Många tror att fru Bildt petas ned till en icke valbar plats.
- Hon kommer nog inte landa på en tredjeplats, utan flyttas ned. Folk i partiet blev förvånade att hon hamnade så högt i provvalet, säger en moderat till Expressen.

Oklart vad hon står för

En anledning är att Corazza Bildt anses vara ett oprövat kort. Många i partiet vet inte vilken politik hon står för.
- Jag har inte en aning. Hon har aldrig jobbat för partiet. Men hon har ju ett bra efternamn, säger Susanna Haby, kommunalråd i Göteborg som kom på sjätte plats i provvalet.
EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld känner sig också osäker på Anna Maria Corazza Bildts åsikter.
- Hon är ju katolik och italienare, så hon står väl antagligen Berlusconis parti ganska nära. Men jag vet inte var hon står, säger hon.
Partistyrelsen har givit kommittén direktiv att listan ska ha en geografisk spridning, vilket också kan missgynna stockholmaren Corazza Bildt. I provvalet hamnade tre stockholmare i topp.
Om den ordningen består kan det bli protester från länsförbunden ute i landet. Vad som däremot kan gynna henne är att partistyrelsen vill ha hälften kvinnor bland toppnamnen.

Håller inte med Cedershiöld

Anna Maria Corazza Bildt vill själv inte ge några kommentarer innan listan är färdig, men slår ifrån sig Charlotte Cederschiölds uttalande om Berlusconi.
- Jag bodde inte i Italien längre när han kom till makten. Och jag har aldrig varit inblandad i italiensk inrikespolitik, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag