Bildt vill se ”obehagliga åtgärder” mot Belarus

Foto: SVT / SVT
Foto: SERGEI SHELEGA / AP TT NYHETSBYRÅN

Carl Bildt vill se en trappa med ”obehagliga åtgärder” mot Belarus – efter gripandet av journalisten Roman Protasevitj.

– Skjut inte ut allt på en gång, säger han till SVT:s ”Aktuellt”.

I måndags tvingade belarusiska stridsflyg ner ett Ryanair-plan för att gripa journalisten och regeringskritikern Roman Protasevitj, 26, och hans flickvän Sofia Sapega, 23.

Agerandet har fördömts av stora delar av omvärlden och EU:s regeringschefer beslutade vid ett toppmöte i måndags att stoppa belarusiska flyg från att flyga över unionens luftrum.

Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) tycker att EU agerat snabbt och resolut.

– För en gångs skull tycker jag att EU agerade med betydande kraft mot den här flygkapningen eller piratverksamheten eller vad vi kallar det. Nu var det ju tillfälligheter att stats- och regeringscheferna var samlade, men de gjorde i stort sett allt man kunde, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

Fanns inget bombhot

Han tycker att EU ska ta fram en trappa med åtgärder mot Belarus.

 – Skjut inte ut allt på en gång, utan gör klart för den desperate diktatorn i Minsk att du har en trappstege med obehagliga åtgärder mot honom.

Sedan planet tvingades ner har de två unga regimkritikerna gjort inspelade erkännanden – men deras familjer och kolleger bedömer att de är framtvingade.

Den belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenka påstår att man tvingade ner planet för att ”skydda” folk eftersom piloten larmade om ett bombhot. Men enligt en återgivning av ett samtal mellan den belarusiska flygledningen och piloten, som delats av journalisten Hanna Lubakova, sa den senare att det inte fanns något farligt gods på planet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.