Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt vill miljardsatsa på försvar i Östersjön

LANDAR. Här går utrikesministern av regeringsplanet i staden Donetsk, där han under gårdagen hade flera möten.Foto: Jens L estrade

KIEV-DONETSK-TALLINN. Här utmanas statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Karin Enström av utrikesminister Carl Bildt.

I en exklusiv intervju för Expressen föreslår han nu en mångmiljardsatsning på nya ubåtar.

- Behärskar vi Östersjön med ubåtar så behärskar vi också Gotland. Det är nödvändiga pengar. Vi behöver ett trovärdigt försvar.

Bildt vill köpa fem nya ubåtar - en investering på närmare tio miljarder kronor.

Den dramatiska händelseutvecklingen i Ukraina har fått både Jan Björklund och Göran Hägglund att kräva mer pengar till det svenska försvaret.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Karin Enström utesluter inte nya pengar till försvaret med hänvisar till den parlamentariska försvarsberedningen som just nu arbetar med en slutrapport inför försvarsbeslutet 2015. På grund av Ukrainakrisen har ledamöterna fått ytterligare två månader på sig för arbetet med rapporten.

Stora utmaningar

I det läget kastar nu utrikesminister Carl Bildt in en ny brandfackla i försvarsdebatten.

Under en resa med regeringsplanet från Ukraina till Tallinn beskriver han det svenska försvarets utmaningar framöver, och talar om Rysslands snabba agerande på Krim.

- Det är inga miljonarméer som rullar fram över stäpperna direkt, utan det är snabba insatser med små styrkor. Och det är åt det hållet vi är på väg, säger Carl Bildt.

I de baltiska länderna är många oroliga för att Putin i framtiden ska använda samma argument och metoder mot dem, som nu i Ukraina.

Vid ett sådant scenario är Gotland extremt viktigt och utmaningarna för den svenska Försvarsmakten stora.

Carl Bildt hävdar - trots den senaste tidens debatt på hemmaplan - att det svenska försvaret är av "mycket hög kvalitet".

- När vi får det nya Gripensystemet och nya jaktroboten så har vi Europas bästa luftförsvar .

Det låter inte riktigt så när man lyssnar på Jan Björklund till exempel?

- Nej, men så är det. Det är vi och ryssarna som har bra system. De är klart mycket bättre än något som amerikanerna kan sätta i luften.

Utrikesministern vill sedan tala om den nya generationens ubåtar.

Behöver vi nya ubåtar?

- Ja, det gör vi. Där kan vi tala om kontrollen av Gotland. Behärskar vi Östersjön med ubåtar så behärskar vi också Gotland.

Två nya ubåtar

Riksdagen fattade sommaren 2010 beslut om att anskaffa två nya ubåtar. Den första skulle ha levererats 2018, men projektet har försenats med flera år.

Och antalet ubåtar räcker inte, enligt Bildt.

- Vi har väl i dag fem och vi skulle enligt min mening behöva upprätthålla ett sånt antal. Om vi klarar av det vet jag inte. Men det här är ett område där jag tycker att vi kan säga att vi är världsbäst. Vi gör världens bästa konventionella ubåtar.

Men det kostar väldigt mycket pengar?

- Ja. Modern försvarsteknologi är mycket dyr, men kvantiteten är lägre.

Det är väl investerade pengar?

- Det är nödvändiga pengar. Vi behöver ett trovärdigt försvar, faktiskt.

Tysk konflikt

Samtidigt hotas ubåtstillverkningen. Svenska staten har hamnat i konflikt med tyska Thyssen Krupp, det bolag som i dag kontrollerar verksamheten vid Kockums där de nya svenska ubåtarna utvecklats.

Försvarets materielverk fick enligt Dagens Industri nyligen ett brev där Thyssen Krupp föreslog att Kockums i Karlskrona skulle bli centrum för att bygga små ubåtar. Samtidigt vill företaget ha tillgång till svensk teknik som försvaret hittills vägrat lämna ut. FMV har svarat genom att ge flyg- och försvarsindustriföretaget Saab 25 miljoner kronor för att utreda om bolaget kan ta över utvecklingen av de svenska ubåtarna - och i går kom beskedet från Saabs vd Håkan Buskhe, enligt Dagens Industri:

- Thyssen Krupp föreslår att Kockums i Karlskrona blir centrum för att bygga små ubåtar. Samtidigt vill företaget ha tillgång till svensk teknik som försvaret hittills vägrat lä mna ut. Svenska staten erbjuds också att ta över en del av ägandet av Kockums.

Carl Bildt vill inte närmare kommentera konflikten men säger:

- Men vi behöver ett nytt ubåtssystem, och vi har förmågan att göra världens bästa system.