Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt: Vi är utsatta för främmande makter

Carl Bildt varnade i TV4:s "Nyhetsmorgon" för att beredskapen i Sverige är dålig. Foto: TV4

Luftrummet i Sverige stängdes under två timmar tidigare i maj.

Foto: Johan Nilsson/Tt

Ryssland är oroväckande aggressiva, tycker Bildt. På bilden Vladimir Putin.

Foto: Epa / Tt

Haveri i infrastrukturen och saboterade master.

I TV4:s Nyhetsmorgon varnade Carl Bildt på lördagsmorgonen för att beredskapen i Sverige är för dålig – och att Ryssland är oroväckande aggressiva.

– Underrättelseoperationer är vi utsatta för hela tiden. Vi är utsatta för främmande makter, de försöker ta sig in i våra datasystem hela tiden, säger Bildt som tror det kan vara en förberedelse för angrepp.

De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen kretsat mycket kring saboterade master och haveri i infrastrukturen. En som upplevt detta på nära håll är före detta utrikesministern Carl Bildt som själv satt fast på ett flygplan på Arlanda i två timmar när luftrummet i Sverige stängdes tidigare i maj.

Samma dag havererade SJ:s bokningssystem. Enligt myndigheterna var det enbart tillfälligheter, något som det inte finns anledning att ifrågasätta enligt Bildt. Men i Nyhetsmorgon varnade han på lördagsmorgonen ändå för att Sveriges beredskap för eventuella attacker är för dålig.

– Jag tycker det var en nyttig påminnelse om att vi är i en sårbar tid och i ett sårbart samhälle. Vi måste ta de här frågorna på större allvar än vad vi kanske har gjort, säger Bildt och förklarar att världen är på väg att gå från industrisamhälle till ett digitalt samhälle.

– Det innebär enormt fantastiska möjligheter i samhällets alla delar. Men det är också sårbarhet, säkerhetsfrågor, stabilitetsfrågor, utsatthet, och där ser vi att konflikter, krig och motsättningar återspeglas på nätet. Det finns aktörer som är onda och som kommer utnyttja det här för att påverka vårt samhälle och ibland till och med förstöra vårt samhälle. Det måste vi värja oss mot.

Carl Bildt i TV4: Kylskåpen kan bli vapen

I juni presenteras en rapport från den globala organisationen OurInternet, där Carl Bildt sedan två år tillbaka ingått.

Som exempel på vad organisationen kommit fram till nämner Bildt i TV4 att säkerheten måste förbättras. I framtiden kan även privatpersoner vara mycket sårbara för attacker. Som exempel nämner han att angripare kan ta över sjukhusdatorer och ändra informationen över vad exempelvis en patient har för blodgrupp.

– I en digital framtid kommer våra kylskåp, för att ta ett konkret exempel i framtiden, vara anslutna till nätet. Det ger betydande fördelar, men plötsligt kan kylskåpen omvandlas till vapen av någon som tar över ditt kylskåp och använder det för att till exempel attackera din bank och stjäla pengar. Eller om någon går in och ändrar informationen om dig i olika sammanhang, säger Bildt i TV4.

Sverige ständigt utsatt för underrättelseoperationer

Han får av programledaren Jesper Börjesson också frågan om han oroar sig över Rysslands underrättelseaktiviteter. Detta apropå ett tidigare uttalande från överbefälhavare Micael Bydén, där han säger att Rysslands aktivitet oroar Sverige.

Carl Bildt svarar då att Sverige ständigt är utsatta för underrättelseoperationer. Därför är det viktigt att ha beredskap, särskilt efter mastsabotagen och infrastrukturhaverierna som varit den senaste tiden.

Carl Bildt: "Kan vara förberedelse för angrepp"

Det som kallats prövningar av Sveriges säkerhet skulle kunna vara tecken på något annat, menar han.

– En del av detta kan också vara förberedelse för angrepp. Vad vi såg för några månader sedan var angrepp på elförsörjningen i Ukraina. Där de gick in i styrsystemen för kraftsystemet och släckte ner elsystem, delvis. Det ansågs att det var Ryssland. Ibland är det svårt att karlägga exakt vem som gör det men där lyckades de nog få fram att det där var Ryssland. Och Ryssland ligger nära oss, men det spelar ingen roll var folk ligger i det här sammanhannget, den digitala världen är synnerligen global, så vi kan vara utsatta från angrepp från var som helst, säger Bildt och tillägger:

– Vi måste ha bra skyddssystem, bra medvetenhet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!