Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt värvade Georgien till sin PR-byrå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt.
Foto: Jens L'Estrade

Carl Bildt värvade Georgien till PR-byrån Kreab när han jobbade där, skriver Aftonbladet.

Senare samma höst blev han utrikesminister med ansvar att hantera relationerna med landet på högsta politiska nivå.

– Det här skapar återigen frågetecken kring Carl Bildt och hans agerande, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Expressen.se.

Det har sedan tidigare varit känt att Carl Bildt har nära relationer med Georgien och landets president Micheil Saakasjvili.

Under det så kallade femdagarskriget mellan Ryssland och Georgien jämförde den svenska utrikesminister Ryssland med Nazityskland, vilket han fick kritik för som Expressen tidigare rapporterat.

"Hade goda kontakter"

Nu skriver Aftonbladet /strong> om bakgrunden till Carl Bildt kontakter med landet.

Tidningen avslöjar att Carl Bildt under sin tid på PR-byrån Kreab – där han jobbade innan utsågs till utrikesminister – genom kontakter värvade Georgien till byrån.

Georgien var sedan Carl Bildts kund.

– Ja just det, det stämmer. Carl hade goda kontakter där när han var ordförande i Kreab. Men så fort han blev utrikesminister avsade han sig alla uppdrag. Jag tror inte att vi hann signa dem och börja jobba med dem förrän efter att han blivit utrikesminister, säger Kreabs chef i Bryssel, Karl Isaksson, till Aftonbladet.

Till Aftonbladet hälsar Carl Bildt via mejl:

”Jag har aldrig haft några affärsmässiga relationer med Georgien. Jag vet att det finns personer som aktivt sprider sådana påståenden, men det är fel i alla fall.”

Skapar frågetecken

Hans Linde ser allvarligt på uppgifterna.

– Det här skapar återigen frågetecken kring Carl Bildt och hans agerande, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Expressen.se.

Hans Linde syftar bland annat på de kritiserade uttalandena om nazityskland.

– Det blir klart att Carl Bildt befinner sig i en jävssituation på allt fler områden, säger Hans Linde som bland annat tänker på utrikesministern roll som styrelsemedlem i Lundin Petroleum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.