Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt varnar för storkrig 2015

Foto: Anna-Karin Nilsson

Carl Bildt varnar för storkrig under 2015.

"Vi har kommit in i en farligare värld", skriver han i Dagens Industri.

Ukraina, Mellanöstern och Nordkorea är några av de gnistor som kan utlösa en stor konflikt i år, enligt förre utrikesministern Carl Bildt (M). Alla dessa områden drabbades av dramatiska kriser förra året - och dessa kan förvärras 2015, skriver han i Dagens Industri.

Bildt nämner också den främmande underrättelseverksamheten i Stockholms skärgård som ett exempel på en kris som kan trappas upp i år. Och han räknar inte med att FN ska kunna uträtta mycket.

"Utan att ge upp måste vi realistiskt se att världsorganisationen politiskt är förlamad i huvuddelen av dessa avgörande frågor", skriver Carl Bildt i DI.

Han skriver att den "ryska aggressionen mot Ukraina" är "en avgörande utmaning". Och han varnar för att en motsvarighet till det europeiska 30-åriga kriget under 1600-talet ska utbryta i den muslimska arabvärlden.

"Det gångna året visade med stor tydlighet att vi har kommit in i en farligare värld. Det måste vi alla fullt ut och på bredden av vår politik vara beredda att ta konsekvenserna av", skriver Carl Bildt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!