Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt varnar för storkrig 2015

Foto: Anna-Karin Nilsson

Carl Bildt varnar för storkrig under 2015.

"Vi har kommit in i en farligare värld", skriver han i Dagens Industri.

Ukraina, Mellanöstern och Nordkorea är några av de gnistor som kan utlösa en stor konflikt i år, enligt förre utrikesministern Carl Bildt (M).  Alla dessa områden drabbades av dramatiska kriser förra året - och dessa kan förvärras 2015, skriver han i Dagens Industri.

Bildt nämner också den främmande underrättelseverksamheten i Stockholms skärgård som ett exempel på en kris som kan trappas upp i år. Och han räknar inte med att FN ska kunna uträtta mycket.

"Utan att ge upp måste vi realistiskt se att världsorganisationen politiskt är förlamad i huvuddelen av dessa avgörande frågor", skriver Carl Bildt i DI.

Han skriver att den "ryska aggressionen mot Ukraina" är "en avgörande utmaning". Och han varnar för att en motsvarighet till det europeiska 30-åriga kriget under 1600-talet ska utbryta i den muslimska arabvärlden.

"Det gångna året visade med stor tydlighet att vi har kommit in i en farligare värld. Det måste vi alla fullt ut och på bredden av vår politik vara beredda att ta konsekvenserna av", skriver Carl Bildt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.