Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt utreds för brott mot folkrätten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
STYRELSEN. Lundin Petroleum kommer att utredas för folkrättsbrott. Carl Bildt satt i företagets styrelse innan han blev utrikesminister.
Foto: Nils Petter Nilsson

Claes Borgström kräver att en förundersökning om folkrättsbrott inleds mot Lundin Petroleum -  och Carl Bildt.  

Enligt åklagaren är utredningen redan i gång.

Nu kräver advokat Claes Borgström att åklagare omedelbart agerar mot Lundin Petroleums vd och styrelse -  däribland Carl Bildt.

 I tisdags presenterade organisationen Ecos en rapport om att dåvarande Lundin Oil måste ha vetat om folkfördrivningen i Sudan.

"Väldigt angeläget"

 - Det är väldigt angeläget att det här utreds. Först om det kan anses vara ett folkrättsbrott och sedan vilka som kan hållas ansvariga, säger Claes Borgström.

 Enligt Magnus Elving, åklagare på internationella åklagarkammaren, är en utredning redan i gång.

 - Jag har tagit del av Ecos rapport i förväg och har redan fått in en anmälan. Med det material jag har är det troligt att jag inleder en förundersökning.

Viktig utredning

 Carl Bildt välkomnar utredningen.

 - Det är viktigt att åklagaren gör en utredning. Vad resultatet blir kan vi inte spekulera i, säger hans pressekreterare Irena Busic.

FAKTA

FAKTA Lundin i Sudan


1997-2003 tvingades 200 000 personer bort från sina hem i oljeområdet Block 5A i Sudan. Tiotusentals dog under massförflyttningarna.

Lundin Petroleum, då Lundin Oil, har hela tiden hävdat att de inte kände till den massaker som begicks.

Carl Bildt var styrelseledamot i företaget från 2000 fram till 2006, då han blev utrikesminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.