Dawit Isaak fängslades 2001. Foto: JENS L'ESTRADE / KALLE AHLSÉN
Dawit Isaak fängslades 2001. Foto: JENS L'ESTRADE / KALLE AHLSÉN

Bildt utgår från att Dawit Isaak lever

Publicerad

Carl Bildt utgår ifrån att Dawit Isaak är vid liv.

- Alla uppgifter vi får om hans hälsotillstånd tas på stort allvar, sa utrikesministern i riksdagen i går.

Sven Britton, S, och Gunnar Andrén, FP, tog upp fallet med den fängslade svensk-eritreanske journalisten i en interpellationsdebatt med Carl Bildt.

- En fråga med hög prioritet för regeringen, sa utrikesministern om trebarnspappan som varit inspärrad i Eritrea sedan 2001.

- I vårt arbete utgår vi ifrån att Dawit Isaak är vid liv.

Bildt jämförde regeringens arbete för journalisten med det som gjordes för Martin Schibbye och Johan Persson, som greps och fängslades men släpptes från Etiopien, och försäkrade:

- Vi försöker göra allt vi kan. Vi lyssnar på de förslag som kommer in.

Bildt avslöjade också:

- Jag träffar relativt regelbundet hans hustru och hans barn som finns i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag