Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt: Tragedier och utmaningar dominerar

Foto: Christian Örnberg

Utrikesminister Carl Bildt talade i riksdagen i dag om de "svikna förväntningarnas revolution" när han nämnde den arabiska våren i regeringens utrikesdeklaration.

– Låt oss vara ärliga, i dag är det tragedierna och utmaningarna som dominerar. Vi har en fredsprocess i Mellanöstern som har stått stilla alldeles för länge. De senaste årens utveckling med bosättning efter bosättning på ockuperat område har fört oss längre bort från varaktig fred, sade Bildt.

Det var en pessimistisk utrikesminister som i morse talade om den arabiska våren i regeringens utrikesdeklaration i riksdagen.

– Det var en de stigande förväntningarnas revolution som bar fram det arabiska uppvaknandet. Men om möjligheterna inte materialiseras riskerar vi en de svikna förväntningarnas revolution, sade Bildt.

– Vi ser med oro på utvecklingen i Egypten och hoppas att landet i samförstånd ska finna sin väg till full demokrati, inklusive religionsfrihet och ekonomisk utveckling.

Ska bjuda in

Bildt konstaterade att Sverige strävar efter närmare och bredare kontakter med Ryssland - men riktade också kritik:

– Samtidigt ser vi med stigande oro på att respekten för att de mänskliga rättigheterna försvagas, att utrymmet för det civila samhället krymper och att ledningen tycks prioritera modernisering av de väpnade styrkorna framför modernisering av det ryska samhället.

Carl Bildt meddelade också att regeringen under våren ska bjuda in till överläggningar om Sveriges fortsatta engagemang i Afghanistan, efter sommaren 2014.

Kvinnors rättigheter prioriterade

– Vi har ett långsiktigt åtagande för en fredlig ekonomisk och social utveckling i Afghanistan. Vi avsätter 8,5 miljarder kronor under de kommande tio åren, sade Bildt och underströk att kamp mot korruption och arbete för demokratiska principer, mänskliga rättigheter och särskilt kvinnors rättigheter är prioriterade.

Carl Bildt hade inga nya besked om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

– Arbetet för frigivning fortsätter, var allt Bildt sade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.