Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: Sverige fraktade plutonium till USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverige fraktade i hemlighet tre kilo plutonium till USA.

Det avslöjar utrikesminister Carl Bildt (M) på DN Debatt.

"Vi har fått garantier från USA att plutoniumet inte kommer att användas militärt", skriver han.

Sverige och USA har haft ett hemligt samarbete om förvaring av kärnämnen.

Carl Bildt beskriver samarbetet som "unikt" och avslöjar på DN Debatt att ett fartyg med tre kilo plutonium lämnade Sverige för USA nyligen.

Bildt skriver frakten skedde "under stor diskretion och med en unik last ombord".

Det var regeringen som beslutade att det sista svenska kärnamnet, som skulle kunna användas till vapen om det spreds, fördes till säkert förvar.

"Vi har fått garantier från USA att plutoniumet inte kommer att användas för något militärt ändamål, vilket naturligtvis varit ett krav vi ställt", skriver Bildt.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios P4 Väst skickades plutoniumet från Wallhamn på Tjörn. Ögonvittnen såg hur cointanrar lastades på ett fartyg den första mars. Cointenrarna hade symboler för radioaktivt ämne på sig.

– Det var en stor mängd pikébussar i Stenungsund då. Jag satt i flera timmer och tittade på dem. Och de tittade på mig och undrade varför jag tittade på dem. Men de visste inte ju varför de var där, säger Mikael Berglund från NYHETERsto till P4 Väst.

Kommer från forskningsprogram

Förvaringen sker inom ramen för det amerikanska programmet Global Threat Reduction Initiative som syftar till att förhindra att kärnämnen används för tillverkning av vapen eller för terrordåd.

De tre kilo plutonium kommer från svenska forskningsprogram på 1950- och 60-talet.

Carl Bildt ska redovisa samarbetet mellan Sverige och USA på toppmötet om kärnsäkerhet som pågår i Sydkorea.

Ska Sverige ha samarbete om förvaring av kärnämnen med USA?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.