Saudiaffären tvingade Sten Tolgfors att avgå som försvarsminister efter att Sveriges Radios "Ekot" avslöjat att försvarsdepartementet och myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerade att hjälpa diktaturen Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.
Ekots avslöjanden har lett till massiv kritik mot flera av regeringens ministrar, en KU-anmälan, en anmälan till JK och en polisutredning.
Kände inte till försäljningen
De senaste dagarna har fokuset riktats mot handelsminister Ewa Björling, som är ansvarig minister för vapenexporten. När Dagens Industri i måndags publicerade en intervju med Björling om försäljningen av pansarvärnsroboten Bill till Saudiarabien sa hon till tidningen att hon inte kände till affären. I stället hänvisade hon till Carl Bildt.
I en exklusiv intervju med Dagens Industri i dag förklarar Carl Bildt att han inte heller känt till försäljningen.
- Det ligger inte på regeringsnivå och så ska det vara. Vi har självständiga myndigheter. Om det är känsligt och ligger i gråzonen frågar ISP mig, men det har de inte gjort överhuvudtaget. Sedan 2006 har jag inte haft något vapenärende som hänskjutits till mig, säger han till DI.
Carl Bildt menar att det i stället var Socialdemokraterna som gav klartecken till försäljningen när Saab fick ett förhandsbesked till affären 2002. Men han säger samtidigt att han inte skulle ha stoppat affären om han kände till den.
- Det är inte så att världen saknar pansarvärldsrobotar, säger utrikesministern till tidningen.
- Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället? fortsätter han.
Positiv till vapenexport
I intervjun med Dagens Industri säger Bildt också att han i grunden är positivt inställd till vapenexporten och att han vill fortsätta vårda kontakterna med Saudiarabien, ett land han beskriver som "ett familjeföretag".
- Jag träffar rätt regelbundet prins Turki, han är en av de ledande i arabvärlden när det gäller Syrien, säger Bildt till DI.
Om Saudiaffären har skadat Sveriges relationer med diktaturen kommer han att göra allt för att reparera dem.
- Vi bedriver normalt exportfrämjande insatser. Behöver de UD:s hjälp ställer vi gärna upp. Det handlar om svenska jobb, säger Carl Bildt till tidningen.
Han ser gärna att man förlänger det omdiskuterade försvarsavtalet med Saudiarabien när det löper ut.
Skeptisk till krav
Att införa ett demokratikriterium, som FP och KD vill, är Bildt däremot skeptisk till, eftersom han menar att det kan innebära att försvarsindustrin flyttar utomlands.