Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt stöttar vapenexport till Saudiarabien

POSITIV TILL EXPORTEN. Carl Bildt är för vapenexporten och han vill också förlänga det omdiskuterade avtalet med Saudiarabien. Foto: OLI SCARFF/GETTY IMAGES
Foto: Oli Scarff

Carl Bildt vill att Sverige ska fortsätta sälja vapen till Saud­iarabien.

Det säger han i en exklusiv intervju med Dagens ­Industri i dag.

- Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar, säger utrikesministern till tidningen.

DETTA HAR HÄNT...

Den 6 mars avslöjade ­Sveriges Radios "Ekot" att Sverige haft planer på att hjälpa diktaturen Saudiarabien med att bygga en avancerad vapen­fabrik via Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Det blev dock aldrig någon affär med ­Saudiarabien.

Den 9 mars erkände Sten Tolgfors för Svenska Dagbladet att han kände till planerna på en vapen­fabrik.

Ewa Björling har hamnat i fokus. Förutom att Expressen avslöjade att hon försökt sälja ett gigantiskt övervakningssystem till Saudiarabien anklagas hon också för att ha mörkat svensk vapenexport till Saudiarabien i en radiointervju och ha utövat påtryckningar på kontrollmyndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

...DET LEDDE TILL...

Miljöpartiets språkrör Gustav ­Fridolin KU-anmälde Sten Tolgfors efter uppgifterna om den tilltänkta vapen­fabriken. Utfrågningarna kan börja tidigast i höst.

Den 20 mars anmälde FOI misstanke om brott mot offentlighets- och sekretesslagen till justitiekanslern, JK, som senare inledde en utredning om sekretessbrott.

Den 22 mars gjorde FOI en polisanmälan angående bulvanföretaget och en förundersökning inleddes. Flera medarbetare på FOI omplacerades.

Den 28 mars avgick Sten Tolgfors.

...DETTA HÄNDER NU

Tidigast i höst kan KU-förhör med Sten Tolgfors hållas. Med största sannolikhet kommer även Ewa Björling och Fredrik Reinfeldt att höras. Carl Bildt verkar dock slippa KU-förhören.

Förundersökningen pågår och det är oklart vilket brott som någon, också oklart vem, misstänkts ha begått. Framtiden kommer utvisa om förundersökningen läggs ned eller leder till åtal.

På samma sätt pågår JK:s granskning om sekretessbrott, vilken ska utreda om någon på FOI gjort sig skyldig till sekretessbrott.

Saudiaffären tvingade Sten Tolgfors att avgå som försvarsminister efter att Sveriges Radios "Ekot" avslöjat att försvarsdepartementet och myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerade att hjälpa diktaturen Saudi­arabien att bygga en vapen­fabrik.

Ekots avslöjanden har lett till massiv kritik mot flera av regeringens ministrar, en KU-anmälan, en anmälan till JK och en polisutredning.

Kände inte till försäljningen

De senaste dagarna har ­fokuset riktats mot handels­minister Ewa Björling, som är ansvarig minister för vapenexporten. När Dagens Industri i måndags publicerade en intervju med Björling om försäljningen av pansarvärnsroboten Bill till Saudiarabien sa hon till ­tidningen att hon inte kände till affären. I stället hänvisade hon till Carl Bildt.

I en exklusiv intervju med Dagens Industri i dag förklarar Carl Bildt att han inte heller känt till försäljningen.

- Det ligger inte på regeringsnivå och så ska det vara. Vi har självständiga myndigheter. Om det är känsligt och ligger i ­gråzonen frågar ISP mig, men det har de inte gjort överhuvudtaget. Sedan 2006 har jag inte haft något vapenärende som hänskjutits till mig, säger han till DI.

Carl Bildt menar att det i ­stället var Socialdemokraterna som gav klartecken till försäljningen när Saab fick ett förhandsbesked till affären 2002. Men han säger samtidigt att han inte skulle ha stoppat affären om han kände till den.

- Det är inte så att världen saknar pansarvärldsrobotar, säger utrikesministern till ­tidningen.

- Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället? ­fortsätter han.

Positiv till vapenexport

I intervjun med Dagens Industri säger Bildt också att han i grunden är positivt inställd till vapenexporten och att han vill fortsätta vårda kontakterna med Saudiarabien, ett land han beskriver som "ett familjeföretag".

- Jag träffar rätt regelbundet prins Turki, han är en av de ledande i arabvärlden när det gäller Syrien, säger Bildt till DI.

Om Saudiaffären har skadat Sveriges relationer med diktaturen kommer han att göra allt för att reparera dem.

- Vi bedriver ­normalt exportfrämjande insatser. Behöver de UD:s hjälp ­ställer vi gärna upp. Det handlar om svenska jobb, säger Carl Bildt till tidningen.

Han ser gärna att man förlänger det omdiskuterade försvarsavtalet med Saudiarabien när det löper ut.

Skeptisk till krav

Att införa ett demokratikriterium, som FP och KD vill, är Bildt däremot skeptisk till, eftersom han menar att det kan innebära att försvarsindustrin flyttar utomlands.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.