Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt: Stärk EU hemma i stället, Stefan Löfven

Förstärk EU-samarbetet på hemmaplan, menar Carl Bildt.

Foto: TOMAS LEPRINCE
Stefan Löfven befinner sig just nu i Rom. Foto: KRISTOFER SANDBERG

ROM. Stefan Löfven går nu till häftig attack mot förra utrikesministern Carl Bildt efter ex-ministerns uppmaning tidigare i dag.

– Carl Bildt skulle börja med sitt eget parti, säger statsministern upprört under en presskonferens i Italiens huvudstad Rom.

Carl Bildt, som just nu befinner sig i USA:s huvudstad Washington, har under dagen följt rapporteringen från Rom där EU:s 27 ledare just nu firar 60-årsjubileet av Romfördraget.

Tidigare i dag riktade han en uppmaning till statsminister Stefan Löfven om tala mer om EU också på hemmaplan.

– Det viktiga är vad som sägs hemma i Skövde, Sveg eller Simrishamn om hur viktigt EU är för vår framtid. Där har Stefan Löfven, och alla andra partiledare, ett stort ansvar.

Bildt konstaterade samtidigt:

– EU föddes i den industriella eran och måste nu bli en kraft också i den digitala era som kommer med stor kraft. Och vi måste bli en tydligare och bättre kraft för frihet och fred i vårt eget närområde. Det kräver också att vi förankrar samarbetet bättre i samhällsdebatten i alla våra länder. Europa är lösningen - inte problemet!

Statsministern upprörd i Rom

När Expressen under lördagseftermiddagen mötte Stefan Löfven på ambassadörens residens i Rom svarade han upprört på uppmaningen från Bildt:

– Carl Bildt skulle börja med sitt eget parti. Han har en partiledare nu som säger att hon vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är allt annat än EU-vänliga och EU-positiva. De vill ju lämna samarbetet och de vill överhuvudtaget inte se något samarbete. Så mitt råd till Carl Bildt är att börja med Anna Kinberg Batra och se till att Moderaterna gör tydligt var de står i EU-politiken.

Han fortsatte:

– Vi ska prata om betydelsen av EU, ja. Dels om vad det har betytt så här långt för Sverige. Om vi inte hade haft den här gemensamma marknaden som utgångspunkt för varor och tjänster så hade vi haft en mycket sämre situation i vår export exempelvis. Det har en jättestor betydelse för svenska företag och svenska löntagare. Det behöver vi säkert prata mer om, men också om vad EU ska bli bättre på. Det är inte bra som det är. Vi behöver bli bättre på exempelvis det sociala ansvarstagandet.

Inför EU-toppmötet i Rom riktade statsministern stenhård kritik mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som den senaste tiden anklagat både Tyskland och Nederländerna för att använda "naziliknande metoder".

Bildt: ”Erdogans tal är oacceptabelt”

Carl Bildt håller i den delen med statsministern – men konstaterar samtidigt att de utpekade länderna också kunde agerat annorlunda.

– Erdogans tal om nazism är självfallet oacceptabelt, liksom det är oklokt att vägra turkar i EU att ha politiska möten.

Trots de hårda orden tror den förra utrikesministern inte att det ett år gamla flyktingavtalet mellan EU och Turkiet är i fara.

– Jag är inte rädd för samarbetet med Turkiet i flyktingfrågan. Just nu är det ju situationen i Libyen och strömmen till Italien som är det stora problemet, säger han.