Bildt: ”Som att skicka in nazister i Vatikanen”

Minst 200 döda i konflikten, över 60 barn bland dödsoffren.
Carl Bildt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Förre utrikesministern Carl Bildt är säker på att det blir vapenvila inom 48 timmar. 

Då bör sidornas lager av sprängmedel vara på väg att sina. Dessutom följer det mönstret av de tidigare striderna. 

– Hur mycket har de? Det här är ett krig som ingen kan vinna, säger han i SVT:s Morgonstudion. 

Bombningarna och anfallen mellan Israel och Palestina har varit intensiva de senaste tio dagarna.

I israeliska medier spekuleras det nu om en kommande vapenvila. Enligt Expressens utsända i Israel, Arne Lapidus, ”surras” det allt mer om eldupphör. 

Det tror Carl Bildt, före detta statsminister och utrikesminister, att det blir.

– Det kommer att bli en vapenvila inom 48 timmar, säger han i Morgonstudion.

– För det är mönstret på de här Gaza-krigen. Nu säger de att Hamas har skjutit 3 000 raketer, det är väldigt mycket. Har man så mycket mer? Israelerna har gjort mer än 1 300 flyganfall, det går åt väldigt mycket ammunition. Hur mycket har de? Det är ett krig som ingen kan vinna.

”Som att skicka in nazister” 

Enligt Bildt pågår det en maktkamp inom palestinska myndigheter framför allt inom Ramallah, mycket på grund att man inte kunnat hålla val sedan 2006.

När det urartade vid Al-Aqsamoskén med våldsamma demonstrationer såg Hamas det som en ”gyllene chans”. Man började ställa krav på Israel – och då började raketer skickas, enligt Carl Bildt.

Demonstrationerna i Jerusalem inleddes på grund av ytterligare vräkningar, då i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. 

– Det som utlöste det var det som hände med polisoperationen vid Al-Aqsamoskén. Det är som att skicka in nazister i Vatikanen. Det är så starka känslor, säger Carl Bildt i Morgonstudion.

– När man går upp på Tempelberget, som är ett känsligt område för muslimer och vissa judar, då gör man något som väcker känslor. Då fick man det fjärde eller femte Gaza-kriget.

Se mer:

Mellanösternkännaren Anders Persson om konflikten mellan Israel och Hamas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.