Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt: "Slutet på väst som vi känner det"

Carl Bildts kolumn i Washington Post kommer en vecka efter att han uppmanat sina följare på Twitter att "sätta på sig säkerhetsbältena", till följd av Trumps seger. Foto: Christian Örnberg
Donald Trump – USA:s 45:e president. Foto: Larry W. Smith / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är Carl Bildts domedagsbedömning av västvärlden efter presidentvalet i USA.

I Washington Post skriver Sveriges tidigare stats- och utrikesminister om hotet mot Europa.

"Om du lyssnar på vad Donald Trump har sagt under och efter sin kampanj, är det här slutet på västvärlden som vi känner den."

Så inleder Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt en kolumn i den tunga amerikanska tidningen The Washington Post.

Kolumnen kommer en vecka efter att Bildt uppmanat sina följare på Twitter att "sätta på sig säkerhetsbältena", till följd av Trumps vinst i presidentvalet, och nu har M-profilen sammanfattat sina tankar om framtiden.

Bildt: Håller på att förstöras

Och den ser dyster ut:

"I mer än ett halvt århundrade har berättelsen om fenomenal framgång byggts på ett engagemang för frihet och demokrati, fri handel, solida allianser och pålitliga vänskaper. Men allt det har attackerats eller ifrågasatts av Trump", skriver Carl Bildt i Washington Post och menar att ingen del i västvärldens framgång har varit viktigare än Europas dito under skydd av, och i en stark relation med, USA.

Donald Trump – USA:s 45:e president. Foto: Larry W. Smith/Epa/TT

Men den bilden håller nu på att förstöras, menar Carl Bildt. När den brittiske Ukip-ledaren Nigel Farage var först ut bland utomamerikanska politiker att träffa Trump efter vinsten "sände han den värsta möjliga signalen till Europa".

"Det måste hållas direkta samtal"

"Han sänder en signal av stöd till de mörka krafter i olika länder som försöker göra det generationer av amerikanska och europeiska statsmän har jobbat för att åstadkomma ogjort."

Men, poängterar Bildt: Den europeiska oron slutar inte där. Klimatförändringarna, Iran-avtalet, frihandeln – flera punkter som varit fokus i debatten de senaste åren kan plötsligt "gå upp i rök".

"Det måste hållas direkta samtal", skriver Bildt – annars kommer det inte hålla.

Bildt om Putin-samtalen

Carl Bildt kommenterar även måndagens nyhet om att Vladimir Putin och Donald Trump samtalat, och kommit överens om att samarbeta.

"Nå, Europa har verkligen inget emot goda relationer med Ryssland, men de måste baseras på att vända på aggressionen mot Ukraina, avbryta den tysta cyberkrigföringen och att respektera reglerna nationer emellan", skriver M-profilen.