Bildt: Självklart att misstänka Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare utrikesminister Carl Bildt ser med stort allvar på det som har hänt - och menar att det är naturligt att misstänka Ryssland.
Foto: Sören Andersson / Tt

Tre dagar har gått sedan undervattensoperationen avslutades i Stockholms skärgård.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt ser med stort allvar på det som har hänt - och menar att det är naturligt att misstänka Ryssland.

– Det spekuleras mycket i detta, Ryssland är ju det som misstänks alldeles självklart, säger han till Dagens Nyheter.

Försvarsmakten kunde inte bevisa att främmande undervattensverksamhet hade pågått i svenska vatten under veckan som har gått.

Nu uttalar sig nyligen avgångne utrikesministern Carl Bildt om veckans operation.

– Det förefaller mycket sannolikt att här har varit en främmande undervattensoperation i våra skärgårdar. Men låt oss vänta tills vi får slutrapportern från försvaret, säger han till DN.

I en intervju med Dagens Nyheters Barbro Hedvall tvekar han inte inför vem det kan vara som står bakom den misstänkta kränkningen: Ryssland.

Det baserat på svenska erfarenheter från 70, 80 och 90-talet.

"Säkerhetsläget har blivit allvarligare"

Även om det inte gick att bekräfta någon kränkning, menar Bildt att det är naturligt att misstänka Ryssland.

Han ser med allvar på händelserna i Stockholms skärgård, och kallar det i DN för en "djup penetration av inre vatten" om det stämmer.

– Det är en kvalificerad, sofistikerad, medveten och väl planerad och genomförd operation. Det är en helt annan sak om det är på det sättet, säger Bildt.

Carl Bildt förklarar samtidigt att anser att den nuvarande regeringen hanterat händelsen väl - både genom att uttala ett förtroende för Försvarsmakten och dess operation och genom att informera oppositionen och riksdagen.

Lettland vill se utökat försvarssamarbete

Nu menar Carl Bildt att man måste börja se över vilken kapacitet Sverige har när det kommer till ubåtsspaning och ubåtsjakt.

I DN ger han också sin syn på hur det skärpta säkerhetsläget ska hanteras - att Europa håller ihop.

Samtidigt säger Lettlands försvarsminister Raimonds Vejonis att han vill se ett utökat försvarssamarbete med Sverige för att få en bättre bild över vad som pågår i Östersjön. 

– Vi måste stärka samarbetet mellan våra flottor och det är viktigt att vi har ett informationsutbyte. Båda länderna har ett havsövervakningssystem som samlar in data och det vore till stor hjälp om vi utbytte data med varandra, säger Vejonis till TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.