Tidigare utrikesminister Carl Bildt ser med stort allvar på det som har hänt - och menar att det är naturligt att misstänka Ryssland. Foto: Sören Andersson / Tt
Tidigare utrikesminister Carl Bildt ser med stort allvar på det som har hänt - och menar att det är naturligt att misstänka Ryssland. Foto: Sören Andersson / Tt

Bildt: Självklart att misstänka Ryssland

Publicerad

Tre dagar har gått sedan undervattensoperationen avslutades i Stockholms skärgård.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt ser med stort allvar på det som har hänt - och menar att det är naturligt att misstänka Ryssland.

– Det spekuleras mycket i detta, Ryssland är ju det som misstänks alldeles självklart, säger han till Dagens Nyheter.

Försvarsmakten kunde inte bevisa att främmande undervattensverksamhet hade pågått i svenska vatten under veckan som har gått.

Nu uttalar sig nyligen avgångne utrikesministern Carl Bildt om veckans operation.

– Det förefaller mycket sannolikt att här har varit en främmande undervattensoperation i våra skärgårdar. Men låt oss vänta tills vi får slutrapportern från försvaret, säger han till DN.

I en intervju med Dagens Nyheters Barbro Hedvall tvekar han inte inför vem det kan vara som står bakom den misstänkta kränkningen: Ryssland.

Det baserat på svenska erfarenheter från 70, 80 och 90-talet.

"Säkerhetsläget har blivit allvarligare"

Även om det inte gick att bekräfta någon kränkning, menar Bildt att det är naturligt att misstänka Ryssland.

Han ser med allvar på händelserna i Stockholms skärgård, och kallar det i DN för en "djup penetration av inre vatten" om det stämmer.

– Det är en kvalificerad, sofistikerad, medveten och väl planerad och genomförd operation. Det är en helt annan sak om det är på det sättet, säger Bildt.

Carl Bildt förklarar samtidigt att anser att den nuvarande regeringen hanterat händelsen väl - både genom att uttala ett förtroende för Försvarsmakten och dess operation och genom att informera oppositionen och riksdagen.

Lettland vill se utökat försvarssamarbete

Nu menar Carl Bildt att man måste börja se över vilken kapacitet Sverige har när det kommer till ubåtsspaning och ubåtsjakt.

I DN ger han också sin syn på hur det skärpta säkerhetsläget ska hanteras - att Europa håller ihop.

Samtidigt säger Lettlands försvarsminister Raimonds Vejonis att han vill se ett utökat försvarssamarbete med Sverige för att få en bättre bild över vad som pågår i Östersjön.

– Vi måste stärka samarbetet mellan våra flottor och det är viktigt att vi har ett informationsutbyte. Båda länderna har ett havsövervakningssystem som samlar in data och det vore till stor hjälp om vi utbytte data med varandra, säger Vejonis till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag