Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt säker: Ryska ubåtar kränkte svenskt vatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong
Mejlet från Boris Pankin, Sovjets ambassadör i Stockholm på 80-talet.
Ubåtsjakt i Hårsfjärden.
Foto: Jan Björkdahl

Carl Bildt står än i dag fast vid sin uppfattning att ryska ubåtar kränkte svenskt vatten för över 20 år sedan.

Det framgår i nästa avsnitt av SVT:s "Bildt - excellensen", som Expressen redan nu har tagit del av.

Tidigare i afton sändes den första delen i SVT:s porträtt av utrikesminister Carl Bildt, M. Expressen har redan nu tagit del av nästa avsnitt som sänds på måndag klockan 20.00.

I programmet pressas Bildt hårt om den heta politiska frågan i slutet av 1980-talet och stora delar av 1990-talet: De ryska u-båtarna.

Carl Bildt kom att engagera sig mycket i de påstådda kränkningarna på svenskt vatten och det gick så långt att han på 90-talet skickade ett brev till Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin.

I brevet pekade Bildt ut Moskva som skyldiga för de påstådda intrången på svenskt vatten. Han byggde sina uppgifter på övertygande teknisk bevisning, framgår i SVT-programmet.

Brevet skickades - utan att Bildt hade meddelat sina närmaste medarbetare.

"Mer genant för dem"

I det kommande SVT-programmet säger dåvarande vice statsministern och FP-ledaren Bengt Westerberg:

– Han hade inte förankrat det brevet i förväg. I varje fall inte på något möte som jag hade varit med. Så jag var ganska överraskad att han hade skickat ett sådant brev utan att förankra det med till exempel vice statsminister som jag var.

På en presskonferens 1995 gick militären, med dåvarande överbefälhavare Owe Wiktorin i spetsen, ut och ändrade sig i frågan. Man slog fast att åtminstone vissa av de tidigare ubåtsljuden i själva verket kom från minkar.

Trots att det nu har gått över 20 år sedan ubåtsfrågan var politiskt sprängstoff och trots att militären redan då backade från sina tidigare uppgifter står Carl Bildt i dag fast vid sin ståndpunkt.

När SVT-reportern i det kommande avsnittet frågar Bildt om det ändå inte är genant att ha anklagat Ryssland för något som senare visade sig vara byggt på fel information svarar Bildt:

– Jag tror att det var mer genant för dem att de hade fortsatt med kränkningar...

SVT-reportern: Fast -93 var det inget enligt vad militären rapporterat.

– Men det vet vi inte riktigt.

SVT-reportern: Men ÖB hade ju rapporterat att det förekom ett visst antal kränkningar -93 som han sedan strök.

– Jo, jag vet vad ÖB rapporterat. Men vi kan inte riktigt veta... hur mycket som faktiskt var. Det kan ha förekommit kränkningar, mycket sannolikt att det förekommit kränkningar eller till och med alldeles säkert att det förekommit kränkningar där ÖB överhuvudtaget inte rapporterat om för vi såg absolut ingenting. Sedan kan det ha förekommit kränkningar där vi bara såg någonting, men vi var inte säkra på vad det var. Och sedan förekom det också indikationer som vi trodde var kränkningar som inte var kränkningar.

"Motorn i ubåtskampanjen"

I ett mejl till Expressen kommenterar Boris Pankin, Sovjets ambassadör i Stockholm på 80-talet, Bildts ubåtsanklagelser:

"Carl Bildt var motorn i ubåtskampanjen i svensk press och i det offentliga samtalet. Och dokumentären visar att Bildt är den enda som tror på att det har funnits ubåtar. Dessa förbannade ubåtar."

I programmet som sänds på måndag i SVT får tittaren även ta del av den bittra striden mellan Socialdemokraternas dåvarande partiledare Ingvar Carlsson och Carl Bildt i samband med den ekonomiska krisen på 90-talet.

– Krisen var ett faktum. Jag drev på för att bjuda Ingvar Carlsson till ett samtal. Carl Bildt var inte så entusiastisk över de här samtalen. Han kände sig pressad över att ha de här samtalen, säger dåvarande FP-ledaren Bengt Westerberg till SVT och tillägger:

– Ingvar Carlsson och Carl Bildt har aldrig haft det lätt att komma överens och prata med varandra. Den spänningen som alltid har funnits mellan dem fanns även i rummet när vi satt och förhandlade, säger Westerberg i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.