Bildt: Säg åt Tegnell – ge honom munkavle

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Carl Bildt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor väntar på bussen i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Om Carl Bildt varit statsminister hade han sagt till Anders Tegnell med en ”viss skärpa” att inte kritisera andra länders coronastrategi.

Enligt Svenska Dagbladet pratar han i termer av ”munkavle”. 

– Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger han till tidningen. 

Bakgrunden är att Anders Tegnell hävdat att ”mycket av det vi sett är inte hållbart” och syftat på länders totala nedstängning.

Statsepidemiologen anser att Sveriges väg går att hålla under en betydligt längre tid. 

Men uttalandet gick inte hem hos förre statsministern, som direkt högg på Twitter.

”Regeringen borde nog med viss skärpa säga åt Tegnell att upphöra med att recensera och kritisera andra länder”, kommenterade han.

”Det vet alla, i alla länder”

Efter Bildts attack skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på Twitter att de flera gånger pekat på att ”vissa restriktioner” är ”åtgärder som har dålig hållbarhet.”

”Det vet alla, i alla länder”, skriver Johan Carlson.

Enligt Carlson hade det inte med Bildts uttalanden att göra.

– Det var bara en diskussion om frågorna såg jag på Twitter, jag har inga mer kommentarer, det är väl ganska självklart att det är så. Det var bara ett statement, att man inte kan ligga kvar hur länge som helst på sådana restriktioner, och därför menar vi att de inte är hållbara, säger han till Expressen.

https://twitter.com/CarlsonJFoHM/status/1259453139801030657?s=20

Läste du intervjun med Carl Bildt i morse?

– Jag har inte hunnit läsa tidningarna, nej.

– Möjligtvis var det en diskussion som hade följt på den, som jag såg på Twitter, men det var massa diskussion fram och tillbaka, så det var mer en allmän reflektion.

– Det har ingenting med Carl Bildt att göra från början, jag såg sen att Carl Bildt hade pratat om det också, men det här är ju en diskussion som har pågått ett tag.

I övrigt vill Johan Carlson inte kommentera intervjun med Carl Bildt.

”Höga hästar”

Carl Bildt anser att andra länders strategier inte ska ”recenseras”. Enligt Svenska Dagbladet: ”Med andra ord belägga statsepidemiologen med en sorts munkavle”.

Det hävdar Carl Bildt i en intervju med tidningen att han själv gjort om han varit statsminister:

– Nej, det är inte konstigt, och ja, det hade jag gjort. Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar.

Samtidigt uttrycker Bildt sin oro över läget. Men allt är inte inte ”becksvart”, säger han till SvD. 

– Det är besvärliga år som ligger framför oss. Tveklöst. Både ekonomiskt och politiskt. Innebär detta att man ska måla allting i svart? Nej, det ska man inte. Vi kommer nog klara detta också.

Men att världsläget kraftigt påverkas av coronaviruset är han övertygad om. 

– Det här är en kris som kommer att definiera början av det här århundradet. Mycket mer än 11 september eller finanskrisen. Den kommer att slå djupare och bredare och vi är bara några månader in i den, säger den förre statsministern till Svenska Dagbladet. 

Ytterligare fem dödsfall

Folkhälsomyndigheten meddelade på söndagen att ytterligare fem personer avlidit efter att ha smittats av coronavirus. Det gör att den totala siffran nu är uppe på 3 225.

– Det är en totalsumma som är väldigt hög. Extremt beklagligt att vi ska ha behövt hamna här. Den här sjukdomen orsakar ju väldigt mycket dödsfall, framför allt för de äldre och det är väldigt beklagligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog till SVT.

Hur Tegnell ser på den svenska strategin givet dödstalet på över 3 000, säger han:

– På många sätt har den fungerat, men den har definitivt inte fungerat på alla beklagliga dödsfall. Det visar vilken sårbar äldrevård vi har i Sverige. Vi kan se en viss vikande trend i antalet fall på äldreboendena vilket tyder på att de verkligen har börjat jobba med det här. Vi kommer säkert behöva diskutera detta vidare.

Tidigare statsministern i stor intervju om nya världsläget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.