Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt sågar Sjöstedts möte med Snowden

Se några av dagens toppnyheter
Edward Snowden. Foto: GLENN GREENWALD / LAURA POITRAS / THE / EPA TT NYHETSBYRÅN
Carl Bildt, Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Jonas Sjöstedt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett möte mellan Jonas Sjöstedt och visselblåsaren Edward Snowden i Moskva sågas av förre utrikesministern Carl Bildt.

”Jonas Sjöstedt är tydligen i Moskva, och ger prioritet åt att träffa en person som förrått sitt land”, skriver Bildt på Twitter. 

– Jag tycker att Carl Bildt ska ta frågor om personlig integritet och övervakning på större allvar, kontrar Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt träffade nyligen visselblåsaren Edward Snowden i Moskva. Snowden, som är aktuell med sina memoarer ”I allmänhetens tjänst”, signerade Sjöstedts exemplar av boken, och de båda hade ett flera timmar långt samtal om staters och företags övervakning av människor, berättar Vänsterledaren.

– Vi har velat träffa honom för att diskutera de här sakerna, säger Sjöstedt.

– Vi ser med oro på hur företag som Google och Facebook samlar enorma mängder data om vad vi tycker om och vad vi inte tycker om och vad vi gör. Vi menar att vi måste hitta en bättre reglering av det, och det finns ingen bättre expert än Edward Snowden.

Var han svår att få kontakt med?

– Det gick bra, men man får gå lite olika vägar. Man får vara försiktig. 

Gick ni via de ryska myndigheterna?

– Nej, de har vi över huvudtaget ingen kontakt med.

Men Jonas Sjöstedts möte med Edward Snowden är inte okontroversiellt.

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt är kritisk och skriver på Twitter att Sjöstedt ”ger prioritet åt att träffa en person som förrått sitt land och allvarligt skadat den demokratiska världen.”

https://twitter.com/CBildt/status/1174942025545703424

Jonas Sjöstedt har ingen förståelse för Bildts kritik.

– Det Edward Snowden gjorde var att han avslöjade en mycket omfattande olaglig avlyssning av amerikanska medborgare. Jag menar att det är att stå för rättssamhället och den personliga integriteten, säger han.

– Jag tycker att Carl Bildt ska ta frågor om personlig integritet och övervakning på större allvar. Det är avgörande att vi bekämpar terrorism och brott, men vi kan inte ge fria händer för företag och stater att övervaka oss hur som helst. 

Bildts historia med Snowden

Carl Bildt var svensk utrikesminister när Snowden år 2013 avslöjade den amerikanska signalunderrättelsetjänsten NSA:s massövervakning. Sedan dess har det gång på gång framgått att han inte uppskattar den avhoppade säkerhetsagentens arbete.

Snowden läckte sekretessbelagda dokument till The Guardian och Washington Post. Därefter flydde han från USA och hamnade så småningom i Moskva, där han alltsedan dess lever i exil.

I de dokument som han läckte fanns bland annat uppgift om amerikanskt spionage mot europeiska länder och institutioner. Tanken var att EU skulle ha fört samtal med USA om spionanklagelserna, men Storbritannien och Sverige lade in sitt veto mot det, avslöjade The Guardian. EU:s dåvarande ordförandeland Litauen ska utan framgång ha försökt få Bildt att ändra ståndpunkt.

Senare samma år släppte Edward Snowden nya dokument till The Guardian, enligt vilka Sverige är ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning.

Bild svarade kyligt på Twitter:

”Föga sensationer i detta”.

https://twitter.com/CBildt/status/396335888500006912

När Edward Snowden året därpå tilldelades det svenska Right Livelihood-priset fick utdelningen inte ske på Utrikedepartementet, där ceremonin ägt rum i 18 års tid.

SVT Nyheter rapporterade att det var på grund av den kontroversiella pristagaren. Enligt uppgifter till SVT ska Carl Bildt personligen ska ha reagerat kraftigt på att Snowden fick priset.

Uppgifterna tillbakavisades av Bildt. Den officiella förklaringen var att regeringskansliets lokaler fått en ny säkerhetsklass. 

Sjöstedt tillbakavisar anklagelserna

Men det är inte bara Bildt som ifrågasätter mötet i Moskva. Liberalernas rättspolitiske talesperson skriver på Twitter:

”Utgår från att du inte själv sprider något klassifierat [sic!] material från den svenska militära- eller polisiära underrättelsetjänsten.”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp kallar mötet ”omdömeslöst”.

Antydningar om att Sjöstedt riskerar att läcka svenska statshemligheter ser han själv som en helt orimlig anklagelse.

– Vi diskuterade överhuvudtaget inte sådant, säger han.