Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: Ryssland kan gå över till militära åtgärder

Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin har ännu inte bestämt hur han ska göra med Ukraina.

Utvecklingen kring gränsen oroar förre utrikesministern Carl Bildt, uppger Svenska Dagbladet.

– Det finns en risk att Ryssland stänger den diplomatiska kanalen och går över till militära åtgärder, säger han till tidningen.

Cirka 100 000 ryska soldater har stationerats vid den ukrainska gränsen – det är i undertal om Ryssland ska invadera Ukraina, spår experter. 

För det skulle snarare krävas 150 000-200 000. Enligt Fred Kagan vid American Enterprise Institute blir det i så fall en invasion av samma omfattning som Irak 2003. 

Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, säger till SvD att frågan om vad som händer nu ”återstår att utreda”.  

– Vi är inne i en diplomatisk fas nu. Förhoppningsvis blir det ytterligare förhandlingsomgångar. Det finns en risk att Ryssland stänger den diplomatiska kanalen och går över till militära åtgärder. Det är de nog inte riktigt redo för än, så jag tror att den diplomatiska fasen kommer att pågå lite längre, säger han till Svenska Dagbladet. 

Vill återta kontrollen

Hur Ryssland ska göra är inte bestämt. Det är ett av skälen till det spända läget i Europa nu.  Veckans diplomatiska samtal har hittills inte gett något som Vladimir Putin är nöjd med. 

– Putins strategiska ambition är helt klart att återta kontrollen av Ukraina på ett eller annat sätt. Om det är möjligt att uppnå är mycket tveksamt, men intentionen är klar, säger Bildt till SvD. 


Mats Larsson: Rysk för krig mellan Ryssland och Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.