Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt reser runt världen - men struntar i Afrika

Utrikesminister Carl Bildt.
Foto: Virginia Mayo

Carl Bildt (M) struntar i Afrika och Latinamerika.

Det visar en granskning som Svenska Dagbladet har gjort.

Sedan valet 2010 har utrikesministern bara varit söder om Sahara en gång.

Svenska Dagbladet har granskat utrikesministerns resor de senaste åren - och siffrorna talar sitt tydliga språk.

Carl Bildt prioriterar kontakterna med Östeuropa - dit var tredje resa går - men struntar nästan helt i Afrika och Latinamerika.

Enda gången som han har varit i Afrika söder om Sahara sedan valet 2010 var när han var i Zambia för att hedra den tidigare generalsekreteraren för FN, Dag Hammarsköld, som omkom i en flygolycka i landet 1961.

– Det är många ministrar som har åkt dit, inte minst till Sydafrika, även om jag själv inte har varit där. Allt är inte utrikespolitik. Sedan möts vi ju på Nordiskt afrikanskt möte som ägde rum i höstas i Landskrona. Men det är mycket man inte hinner med, säger Bildt till SvD.

Kritik från alliansen

Bildts resor - och framför allt vart han inte reser - möter viss kritik från allianskollegorna.

– Det är mycket hans egna intressen som visar sig, säger Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Desirée Pethrus.

– Visst hade jag kunnat önska ett större engagemang i den afrikanska kontinenten, säger Centerpartiet utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.