Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt rekommenderad av försvarsexperten

Nils Bildt bjöds in se till den amerikanska nyhetskanalen Fox News för att kommentera svensk invandringspolitik Foto: FOX NEWS
Carl Bildt. Foto: Joakim Goksör/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Nils Bildt medverkade i Bill O'Reillys program "The O'Reilly Factor". Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

Allt fler uppgifter framkommer nu om den självutnämnda och ifrågasatta försvarsrådgivaren Nils Bildt.

Nu avslöjar journalisten och ordföranden i Publicistklubben Björn Häger att man får gå tillbaka ända till 1700-talet för att hitta släktskapet med Carl Bildt.

Nils Bildt ville få en riksdagsplats för Sverigedemokraterna och Expressen kan avslöja att det var en av Sveriges främsta försvarsexperter – Mike Winnerstig vid Totalförsvarets forskningsavdelning – som rekommenderade honom.

Nils Bildt bjöds in se till den amerikanska nyhetskanalen Fox News för att kommentera svensk invandringspolitik, men hamnade omedelbart i blåsväder om sin egen bakgrund.

Nils Bildt är svår att få grepp om. Han är son till veterinären Sven Tolling och säger själv att hans mamma, Kerstin Tolling, är kusin till den förre utrikesministern Carl Bildt. Han har också själv valt att byta sitt namn från Nils Tolling till Nils Bildt.

I ett mejl till SVT Nyheter, kommenterar Carl Bildt det påstådda släktskapet:

”Ser bara i andra media att hans mormors far tydligen hette Bildt. Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”.

Nu utreder Björn Häger, journalist och ordförande i Publicistklubben, hur det egentligen ligger till med släktskapet. Han skriver i ett inlägg på Facebook att det är betydligt mer avlägset än Nils Bildt påstår.

I själva verket är det Carl Bildts farfars farfar som är syssling med Nils Bildts mormors farfar. "På så långt håll är rätt många människor släkt med varandra", skriver Björn häger, och att "man får gå tillbaka till 1700-talet för att hitta den gemensamme nämnaren" i släkten: Daniel Henrik Bildt.

Blev antagen till en befälsutbildning

Nils Bildt har flyttat runt till flera olika adresser både i Sverige och utomlands. Under gymnasietiden var han skriven på en adress i Nykvarns kommun, men personerna på adressen vid den tidpunkten säger att han aldrig bodde där.

Efter gymnasiet mönstrade Bildt och blev antagen till en befälsutbildning, men när det var dags att göra militärtjänsten hade han redan flyttat utomlands.

Enligt Skatteverket flyttade Nils Bildt till Connecticut i USA 1994, till Storbritannien 2003, sex månader senare flyttade han till Spanien och 2004 var han skriven i Tokyo i Japan.

I en intervju i Sveriges Radios program ”Studio Ett” säger han dock själv att han nu bor i Washington D. C i USA. Han säger också att han var medlem i Moderaterna samtidigt som han studerande på en internatskola i Sverige.

 

Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesman, Mikael Jansson. Foto: Sven Lindwall

LÄS MER: "Fascinerad att det blivit debatt om mig"

 

Siktade på att bli riksdagsledamot för SD

2013 visade Nils Bildt ett stort intresse för att engagera sig i Sverigedemokraterna och siktade på att bli riksdagsledamot för SD, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Expressen har tagit del av SD:s försvarspolitiske talesman, Mikael Janssons, mejl där det framgår att Bildt ville bli partiets riksdagsman.

I ett mejl till Jansson skriver en av Sveriges mest erfarna säkerhetspolitiska analytiker, forskaren vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Mike Winnerstig att Bildt har en stor erfarenhet och har en gedigen utbildning. Så här skriver Winnerstig:

”Jag skriver nu - som privatperson – till dig å en bekants vägnar som nu överväger att flytta hem. Han namn är Nils Bildt, dock inte utrikesministerns bror eller son utan en mer avlägsen släkting till honom – hans mor är kusin till Carl Bildt vill jag minnas.

Nils är sugen på att arbeta politiskt i Sverige och har bett mig å hans vägnar att approchera Sverigedemokraterna, som är det parti som han fastnat för av de nuvarande riksdagspartierna. Han har arbetat länge med olika frågor som har med asiatisk säkerhet att göra – han har varit bosatt i japan en längre tid – och är generellt mycket intresserad av försvars- och säkerhetspolitik. Han är dessutom akademiskt utbildad i sådana frågor i bl a USA och Storbritannien”.

”Det kommer att uppmärksammas att han är en Bildt”

Han skriver också i mejlet att Bildt driver ett företag i Japan som bland annat har varit agentur för tyska Carl Zeiss, som tillverkar optik för militära tillämpningar.

Winnerstig bifogar också Bildts cv.

Jansson skickar sen ett mejl till partikollegan Björn Söder och påpekar att han är en Bildt.

”Det kommer att uppmärksammas att han är en Bildt, vilket kanske lossar fler väljare från M” skriver Jansson i sitt mejl.

Han skriver också att Bildt kräver, om han ska sälja sin firma, en riksdagsplats mellan 21 och 25 på riksdagslistan.

 

Mike Winnerstig är en av Sveriges mest erfarna säkerhetspolitiska analytiker. Foto: / FOI

LÄS MER: Därför tog Fox News in Nils Bildt som expert

 

”Vi är privata kompisar sen några år”

Så här säger Mike Winnerstig om varför han rekommenderade Nils Bildt och om uppgifterna är korrekta.

- Vi är privata kompisar sen några år och träffas sporadiskt. Han bor i Washington och jag bor i Sverige. Vi möttes första gången på en konferens i Schweiz för kanske sju–åtta år sedan.

Hur vet du att han har genomgått de utbildningar som du skriver om?

- Jag har ingen annan information om det än vad han har sagt till mig.

Upplever du honom som en trovärdig person?

- Han är tämligen färgstark om vi säger så. Min enda roll i det där sammanhanget var att jag råkade stöta på Mikael Jansson på den säkerhetspolitiska konferensen i Sälen, där jag också normalt deltar. Jansson är SD:s försvarspolitiske talesman. Nils undrade om jag kände någon som tillhörde Sverigedemokraterna och då drog jag till med Jansson eftersom han är den ende som jag är bekant med. Det var så det gick till.

Blev du förvånad när han dök upp som expert i Fox News?

– Ja, det måste jag säga, för det hade ingenting att göra med de ämnen som jag brukar prata med honom om. Det gjorde mig förvånad.

Vad tyckte du om hans uttalanden?

– Det förefaller som att han blev en bricka i spelet mellan Trump-administrationen och Sverige och det var väl mindre lyckat.

Skulle du fortfarande skriva brevet till SD:s Mikael Jansson om du visste vad du vet i dag?

– Nej. Men det rör sig om två helt olika saker, hans uppträdande i Fox News är en sak, att han ville bli riksdagsledamot är en annan. Vad gäller det senare gjorde jag uteslutande Nils en väntjänst och lade inget politiskt i detta för egen del. Jag är inte partipolitiskt aktiv, vare sig som sverigedemokrat eller något annat, säger Winnerstig.

Är dömd för våld mot tjänsteman

Enligt Dagens Nyheter har det också framkommit att Nils Bildt har flera säkerhetsföretag registrerade i USA, men det är oklart om något av dem är verksamt.

Nils Bildt är dömd för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak, enligt en dom i en distriktsdomstol i delstaten Virginia, Arlington District Court. Men i en mejlväxling med DN hävdar Nils Bildt att de uppgifterna inte stämmer.

I ett mejl förklarar också Nils Bildt att han inte hade någon kontroll över den titel som visades i tv-rutan av Fox News. Själv beskriver han sig som en oberoende analytiker baserad i USA.

I slutet av 2015 var Nils Bildt bosatt i Japan och drev där företaget CTSS Japan, som uppgavs syssla med säkerhetsfrågor.

Kidnappningssituationer var ett av de områden företaget beskrev som sin specialitet. Under denna period kontaktade Nils Bildt den japanska regeringen för att förhandla fram ett frisläppande av en kidnappad journalist, Jumpei Yasuda, som fördes bort i Syrien i juni samma år.

Yasudas fru vägrade låta sig företrädas av Bildt

Varken journalisten Jumpei Yasudas familj eller regeringen var dock intresserad av någon mellanhand. Yasudas fru vägrade låta sig företrädas av Bildt eftersom hon inte kunde betala så stora summor som det var fråga om, säger Ryoji Fujiwara, frilansjournalist på byrån The Japan Press.

Samtidigt visar DN:s kartläggning att Nils Bildt använt flera meriterade experters namn i sitt företag utan deras vetskap.

– Jag hade ingen aning om att jag var involverad i hans företag, säger säkerhetskonsulten Charles “Don” McFetridge till tidningen.