Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: Rätt mycket arbete ligger bakom

På onsdagen kom beskedet att de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström släppts fria från fångenskapen i Syrien.

När Expressen.se träffar utrikesminister Carl Bildt, M, i Berlin välkomnar han nyheten.

– Två svenskar har frigivits, det är goda nyheter, säger han.

Efter att nyheten om att de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström kom på onsdagen skrev Carl Bildt på Twitter:

"Jag vill bara tacka alla från olika myndigheter och andra som arbetat med att få våra två svenska journalister i Syrien fria."

När Expressen.se träffar utrikesministern i Tysklands huvudstad Berlin säger han:

– Två svenskar har frigivits, det är goda nyheter. Den dåliga nyheten är att det fortfarande finns svenskar som är fängslade i Syrien. Det innebär att arbetet med dem och arbetet med andra svenskar som är fängslade på andra ställer i världen fortsätter.

Hur stor roll spelade UD i den här händelsen?

– Det är många som har varit inblandade och jag är har uttryckt tacksamhet till olika myndigheter. Det är polisen, det är UD och det är också andra som har varit inblandade i detta. Det är klart att det är rätt mycket arbete som ligger bakom det här och det har skett till stor del i tystnad. Det är ibland nödvändigt för att man ska nå framgång.

Kan du berätta fler detaljer om UD:s arbete? 

– Nej, det tror jag inte ligger i någons intresse inte minst mot bakgrund av att det finns andra svenskar som fortfarande befinner sig i känsliga situationer. Jag tror inte att det ligger i deras intresse att allt vi gör kommer ut. Det är resultat som räknas.


Jona Källgren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.