Ryssland och Belarus genomför just nu en stor militärövning som väntas pågå till 1 februari.
Enligt Natouppgifter deltar Ryssland med cirka 30 000 soldater och Belarus försvarsministerium uppger att 70 000 belarusiska soldater är på plats.
Enligt uppgifter kommer länderna att simulera en attack från ett Natoland. Soldaterna ska försvara och manövrera med riktiga vapen och stridsvagnar på marken och med stridsflygplan och helikoptrar i luften. Soldaterna kommer bland annat att hoppa fallskärm under övningen.
Expressen frågade experterna: Bör vi oroa oss för den gemensamma militärövningen mellan Ryssland och Belarus, och i så fall varför?

– Vi har all anledning att ha ögonen på den ryska uppladdningen i Belarus och vad som kan vara avsikten bakom. Som ett minimum binder den ukrainska styrkor vid försvar mot gränsen mot Belarus – som ett maximum planeras ett nytt anfall också från denna riktning. Skall Putin anfalla Kiev på nytt är det nog denna väg som är hans enda möjlighet, säger tidigare utrikesministern Carl Bildt.
Oksanen: ”Kan övergå i förnyat angrepp”

Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert vid tankesmedjan Frivärld och medlem i Kungliga Krigsvetenskapsakademien, är inne på samma linje:
– Inget i den här konflikten ska uteslutas, även om vi vet att Lukasjenka inte vill att Belarus ska dras in i kriget så är landet i dag i praktiken en lydstat under Putin. Övningen kan komma att övergå i ett förnyat angrepp mot Kiev, med eller utan belarusiska förband. Eller så är det bara ett sätt för Ryssland att se till att Ukraina binder trupp mot gränsen och den egentliga offensiven kommer i Donbass.

Kristian Gerner, författare och professor i historia vid Lunds universitet:
– Ryssland har kvar Belarusfronten men det är inte troligt att Belarus medverkar i ett anfall på Ukraina med egna trupper. Men denna övning pekar på att Ryssland vill befästa sin krigarstat även i Belarus.

Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid Risk- och krisforskningscentrum på Mittuniversitetet i Sundsvall, konstaterar att övningen har strategisk betydelse för båda länderna.
– I övrigt rinner tiden ut för operationer avseende att tjälen släpper snart. Maj är nästa fönster.

Klas-Göran Karlsson, professor i historia och Rysslandsexpert vid Lunds universitet:
– Oron finns ju alltid där, eftersom Belarus med sina gränser är geomilitärt viktigt och Lukasjenka dansar efter Putins pipa. Så här långt har Belarus faktiskt skickligt balanserat mellan direkt och indirekt support för den ryska sidan, och förutsättningarna har ju inte ändrats, men osvuret är bäst när så oberäkneliga ledare som Putin och Lukasjenka slår sina huvuden samman.