Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: Putin kan etablera militariserat Storryssland

Sergej Lavrov lägger skulden för spända läget på Nato.
Carl Bildt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sverige befinner sig i det farligaste läget i Europa sedan början av 1960-talet.

Det skriver Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt på sin blogg

”Putin kan etablera ett militariserat Storryssland vars mörka skugga kommer att kastas över betydande delar av Europa”, skriver han.

Det är ett allt sämre säkerhetsläge i Europa.

Ryssland har placerat ut 100 000 soldater vid gränsen mot Ukraina och satt press på försvarsalliansen Nato genom att kräva inflytande över andra länders säkerhetspolitik, däribland Sverige. Ryssland vill bland annat se löften om vilka nya länder som ska få ansluta sig till alliansen. 

Det har fått Sverige att öka sin militära närvaro på Gotland.

Men trots flera samtal mellan ryska och amerikanska regeringsföreträdare i Genève verkar inga genombrott ha nåtts. 

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt ger i ett blogginlägg sin syn på det rådande säkerhetsläget och Rysslands agerande. 

Enligt Bildt är det ryska kravet på att styra vilka nationer som får gå med i Nato oförenliga med den ”existerande europeiska säkerhetsordningen”.

”Gått in i ny förkrigstid”

”Det är en annan ordning man vill etablera. Och därmed är det heller inte så märkligt att de diplomatiska samtalen under den gångna veckan i Genève, Bryssel och Wien knappast ledde till särskilt mycket”, skriver han. 

Vidare skriver han att Rysslands president Vladimir Putin försöker stöpa om den europeiska säkerhetsordningen och etablera ett ”militariserat Storryssland”.

”Det kommer att vara tydligt att vi gått in i vad som kan beskrivas som en ny förkrigstid. Europa är i dag i en situation som är farligare än någonting vi upplevt sedan början av 1960-talet”, skriver Bildt på sin blogg. 

Han skriver också att det vore vansinne för Ryssland att inleda ett krig mot Ukraina. Även om en militär seger skulle vara möjligt mot grannlandet, skulle det politiska och ekonomiska priset för Ryssland vara ”enormt” under en lång tid.

Hur USA väljer att agera, kommer bli viktigt för vad som sker framöver, menar han.

Blixtattack • Landtunga • Ockupation – experten förklarar tre scenarier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.