Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt pekas ut som informatör åt USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

För ett år sedan avslöjade Expressen att Wikileaks har diplomatrapporter som påstås visa att utrikesminister Carl Bildt är informatör till USA. 

Nu släpper Wikileaks dokumenten. 

Via sin svenska representant Johannes Wahlström publicerar de dokumenten i Aftonbladet i dag. 

"Rätt normal diplomatisk rapportering. Rätt banal information. Och ingenting som handlar om sådant som kan rubriceras som "hemligt", skriver Carl Bildt på sin blogg. 

Det var den 22 februari förra året som Expressen kunde avslöja  att

Wikileaks planerade en massiv smutskastningskampanj mot Sverige för att förhindra att den svenska regeringen går med på att utlämna organisationens frontfigur Julian Assange till USA. 

I ett internt Wikileaks-dokument som Expressen tagit del av hotade Wikileaks offentliggöra en opublicerad amerikansk diplomatpost där det ska beskrivas hur Carl Bildt sedan 1973 fungerat som "informatör" åt USA. 

– Det finns hemliga dokument som avslöjar att Bildt samarbetat med den amerikanska administrationen på ett sätt som strider mot svenska lagar, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering. 

"Var väl insatt"

Nu släpper Wikileaks dokumenten. Via sin svenska representant Johannes Wahlström publicerar de dokumenten i Aftonbladet i dag.

Dokumenten ska visa att Carl Bildt, M, informerade USA om vad som sades under slutna regeringsöverläggningar på 70-talet. 

– Han var väl insatt. Jag rapporterade in allt han sa, säger Ronald W Woods, USA:s utsände. 

"Banal information"

Carl Bildt själv säger till tidningen att det är "helt oskyldigt". Han har också skrivit ett långt inlägg på sin blogg. 

"Rätt normal diplomatisk rapportering. Rätt banal information. Och ingenting som handlar om sådant som kan rubriceras som "hemligt", skriver Carl Bildt på sin blogg.

I ett av de dokument som Aftonbladet publicerar i dag, från 1976, står det att Bildt berättade för Woods att en överenskommelse träffats i kärnkraftsfrågan. 

Bildt medger på sin blogg att det, i detta skede, var känsligt med detaljerna kring hur kärnkraftsfrågan skulle lösas:

"Och den saken avslöjades inte av mig heller i det angivna telegrammet. Det som står på denna punkt i det angivna telegrammet är – oklart varför – sakligt felaktigt. Mitt tips är att ambassaden skarvade till på basen av vad de läst i någon tidning. Felaktigt var det i alla fall.", skriver utrikesministern.

Carl Bildt hälsar via sin pressekreterare, Erik Zsiga, att han inte har mer att tillägga utan hänvisar till bloggen.

Expressen.se har sökt Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.