Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt om Turkiets Twitter-blockering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt om Turkiets Twitter-blockering: "Skadar en hel nation"
Foto: Efrem Lukatsky

Turkiet stängde under torsdagskvällen ner Twitter efter att en ljudinspelning på mikrobloggen avslöjade korruption i premiärministerns inre krets. Nu rasar flera tunga EU-politiker mot Turkiets beslut.

"Turkiets premiärminister Erdogan skadar inte bara sig själv, utan en hel nation med sina senaste hot mot Twitter", skriver utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter. 

– Vi kommer att utradera Twitter. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger.

Det sa Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan under ett tal under torsdagen, enligt TT.  Hotet kom efter att någon twittrat ut ett antal ljudinspelningar som påstås avslöja korruption i premiärministerns inre krets.

På torsdagskvällen gjorde Erdogan verklighet av sina hot. Något han nu får hård kritik för. 

"Mycket bekymrad över blockering"

EU-kommissionären Neelie Kroes menar att det turkiska folket och omvärlden ser blockeringen som censur. 

"Twitterförbudet i Turkiet är grundlöst, meningslöst, fegt", skriver Kroes på Twitter. 

Hon får medhåll av kollegan Stefan Füle.

– Mycket bekymrad över blockering – att fritt kommunicera och fritt välja sättet att göra det på är fundamentala EU-värderingar, skriver han på Twitter.  

Hotar att kontrollera Facebook

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) stämmer även han in i kritiken mot Turkiet.

"Turkiets premiärminister Erdogan skadar inte bara sig själv, utan en hel nation med sina senaste hot mot Twitter", skriver utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter. 

Fredrick Federley, trea på Centerpartiets lista till EU-valet, reagerar kraftigt på att Turkiets premiärminister Recep Erdogan stängt det sociala nätverket Twitter i landet.

– Så här kan inte Turkiet hålla på om man samtidigt vill bli en del av EU. Nätfrihet måste få råda och att aktivt begränsa den står helt i strid med att närma sig EU-gemenskapen, säger Fredrick Federley till Expressen, och fortsätter:

– Jag hoppas att Turkiet har en ambition att bli en del av EU, men då måste man också förstå att frihet att uttrycka sig på nätet är en viktig demokratifråga.

 Turkiets president Abdullah Gül ryter ifrån

Även Turkiets president Abdullah Gül ryter ifrån. Gül skriver på Twitter att nedstängningen av plattformar för sociala medier är totalt oacceptabel. Presidenten går därmed på direkt kollisionskurs mot premiärminister Tayyip Erdogan.

Gül lägger till att webbplatser ska blockeras endast om en domstol bedömer att den personliga integriteten har kränkts, skriver Reuters.

När användare försöker gå in på Twitter möts de av ett meddelande från ett telekomföretag som meddelar att tjänsten är blockerad.

Turkiets regering har tidigare hotat med att man i slutet av mars ska kunna kontrollera även Youtube och Facebook. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.