Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt om Trumps tweets: Hans vapen för att hetsa

Twitter stänger av Donald Trumps konto permanent med anledning av ”risken för fortsatt uppvigling till våld”, uppger företaget. Här är några tweets vi minns.
Donald Trump.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Carl Bildt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Twitters stängning av Donald Trumps konto välkomnas av Carl Bildt.

”Det har varit ett av hans främsta vapen för att hetsa till hat och misstro”, skriver den före detta statsministern på Twitter.

USA:s avgående president Donald Trump har under sin ämbetsperiod använt Twitter som sin främsta kommunikationskanal till anhängarna.

Men natten mot lördagen stängdes hans konto permanent ”på grund av risk för fortsatt uppvigling till våld”, som Twitter uttryckte det på den egna plattformen.

Åtgärden kommenteras nu av en annan flitig Twitteranvändare, Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M):

”Nu är inte Donald Trump betrodd med Twitter längre. Det har varit ett av hans främsta vapen för att hetsa till hat och misstro. Men han har fortfarande kärnvapen, även om han kanske anser att de är svåra att använda mot inhemska kritiker”.

https://twitter.com/carlbildt/status/1347832943880904709

På frågan från en användare om sociala medier-jättarna bör ges ett så stort inflytande över yttrandefriheten svarar Bildt:

”Svåra frågor, men hans yttrandefrihet finns självklart kvar. Men ingen har automatiskt rätt till varje plattform eller media. Ej heller i Sverige.”

Bali: Märkligt

Carl Bildts partivän, riksdagsledamoten och debattören Hanif Bali, tycker däremot att avstängningen av Trump ger uttryck för dubbla måttstockar när man samtidigt låter den islamistiska diktaturen Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei behålla sitt konto.

https://twitter.com/hanifbali/status/1347694005421830144

Till sammanhanget hör att Twitter nyligen raderade en Tweet från ayatollan som ansågs sprida vilseledande information om covid-19, rapporterar Fox News.

Khamenei skrev:

”Det är förbjudet att importera vaccin från USA eller Storbritannien. De går inte alls att lita på. Det är inte otroligt att de försöker besmitta andra länder.”

Många vill inleda en riksrättsprocess – för att stoppa honom på sikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.