Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt om Syrien-krisen: "Nya faror väntar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Israeliska raketer skakade Damaskus tidigt på söndagsmorgonen.

Utrikesminister Carl Bildt är nu rädd att konflikten trappas upp i regionen.

"Det råder få tvivel om att de israeliska attackerna ytterligare har komplicerat situationen i Syrien och i regionen. Nya faror väntar", skriver han på Twitter.

Enorma explosioner skakade Damaskus i morse. Israeliska raketer ska enligt syriska uppgifter ha träffat den militära forskningsanläggningen Jamraya. Attacken kom dagen efter att israeliska källor sagt att landets stridsflyg beskjutit en last med robotar i Syrien avsedda för militanta rörelsen Hizbollah i Libanon.

Syriens vice utrikesminister, Faisal al Mekdad, uttryckte att attacken bevisar en allians mellan Israel och oppositionsrebellerna.

"Får inte vara handlingsförlamad"

Så långt vill inte den svenske utrikesministern gå, men han kommenterade uppgifterna med viss oro på sin blogg.

"Situationen i Syrien ter sig nu allt mer komplicerad, och de israeliska attackerna har tillfört situationen i regionen ytterligare ett komplicerande element" skriver Bildt i sin blogg.

"Risken för att konflikten blir allt mer regionaliserad och allt mer sekteristisk blir allt tydligare och allt allvarligare. Då får diplomatin inte vara handlingsförlamad, eller stå främmande för de möjligheter som fortfarande kan finnas för en politisk lösning", skriver Bildt.

Utrikesministern hänvisar till att USA:s utrikesminister John Kerry befinner sig i Moskva, bland annat för att tala just om situationen i Syrien. Dessutom är Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi i Amman och även där väntas Syrien behandlas.

Israel känner oro?

Israel stänger luftrummet över landets norra delar för civila flyg, skriver Jerusalem Post. Man hänvisar till ett uttalande från flygbolaget Arkia. Där meddelas det att vissa flygningar ställs in fram till på torsdag på grund av luftrumsstängningen, som beordrats av Israels försvarsmakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.