Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt om Putins drag: ”Ryssland är nervösa”

Mer än tusen människor greps i protester i Moskva i går.
Minst 1 300 personer greps under en protest i Moskva under lördagen.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt Carl Bildt tyder draget på myndigheternas nervositet. Här Rysslands president Vladimir Putin.Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Carl Bildt var tidigare Sveriges utrikesminister (M).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mer än 1 300 personer greps vid en regimkritisk protestmarsch i ryska Moskva under gårdagen.

Enligt Carl Bildt visar det på myndigheternas nervositet över det spända läget inför lokalvalet i september.

”Vi har inte sett slutet av det här”, skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter. 

Rysslands huvudstad Moskva har upptagits av flertalet demonstrationen under den gångna veckan. Människor protesterar mot att regimen nekat oppositionskandidater att ställa upp i Moskvas lokalval som hålls 8 september.

Vid ytterligare en protestmarsch under lördagen greps mer än 1 300 demonstranter. Totalt ska 3 500 personer varit på plats för demonstrationen, skriver New York Times. 

Enligt tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) är regimens agerande ett beteende ”utan dess like”.

Myndigheterna är bevisligen väldigt nervösa. Vi har inte sett slutet av det här”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Rysslandsexperten: ”Putins position är försvagad”

Myndigheterna: Saknar underskrifter

Enligt myndigheterna har oppositionskandidaterna nekats att ställa upp i valet eftersom de inte har fått tillräckligt med underskrifter som stöd till deras kandidatur. Det har tillbakavisat av oppositionen.

Reuters rapporterade att flera av de som greps inte hade något med demonstrationen att göra. En man berättade för nyhetsbyrån att han var på väg till ett affärsmöte när han greps.

– Det är uppenbart att det gått ut en signal från myndigheterna om att sätta in starka repressiva resurser, sa Rysslandsforskaren Martin Kragh till DN under lördagen.

Stoppade tv-sändning om protesten

Den ryska polisen gjorde även tillslag mot tv-sändningar under gårdagen. Bland annat ska en sändning som visade den pågående protesten via Youtube ha stoppats. Samtidigt greps programledaren Vladimir Milinov, enligt AP.

Studion drivs av aktivisten och protestledaren Aleksej Navalnyj som greps utanför sitt hem i Moskva under onsdagen. Vid tillfället lade Aleksej Navalnyj ut en Instagram-video där han uppgav att han hade varit hemma och på väg ut för en joggingtur när han möttes av polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.