Utrikesminister Carl Bildt inleder i dag sitt officiella besök i Indien - och Expressen.se är med som enda svenska media. Foto: Christian Örnberg
Utrikesminister Carl Bildt inleder i dag sitt officiella besök i Indien - och Expressen.se är med som enda svenska media.  Foto: Christian Örnberg

Bildt om Lundin Petroleum: Det var ett bra företag

Publicerad
Uppdaterad
BOMBAY. Utrikesminister Carl Bildt inleder i dag sitt officiella besök i Indien - och Expressen.se är med som enda svenska media.
I natt gav han Expressen en exklusiv intervju ombord på flygplanet till Bombay.
Han kommenterar för första gången rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.
Om svenskarna döms kommer regeringen att begära nåd för dem, enligt Bildt.
Samtidigt säger han om oljebolaget Lundin Petroleum, där han satt i styrelsen:
- Det var ett bra företag. Vi gjorde viktiga insatser.
Bildt kommenterar för första gången rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.
Sent i går kväll lokal tid landade utrikesminister Carl Bildt på Bombays flygplats för ett officiellt besök i Indien. Sent i kväll - efter en stor mottagning med indiska företagare, politiker och skådespelare - åker Bildt vidare mot New Dehli.
Expressen.se var som enda media med på flygresan mellan Europa och Asien och fick där en intervju med Bildt med anledning av gårdagens rättegångsstart i Etiopien.
- Det är bra att processen har kommit igång nu. Och vi hoppas att den avslutas så snabbt som möjligt, säger utrikesministern.
Utrikesdepartementet har den senaste veckan förstärkt ambassaden i Etiopien med en extra ambassadör och med juridiskt stöd, enligt Bildt.
Det faktum att rättegången avbröts efter bara en timme i går var väntat, konstaterar utrikesministern.
- Den information jag har fått var att det var väntat. Nu hoppas jag att rättegången återupptas relativt snart. Men exakt vilken tid det här kommer att ta vet vi ännu inte. Det beror på hur domstolen väljer att behandla målet.
Enligt Carl Bildt arbetar ambassadpersonalen nu dygnet runt med det aktuella fallet.
- De arbetar jättehårt och jättebra.
På vilket sätt har du som utrikesminister engagerat dig i det här fallet?
- Vi går igenom ärendet dagligen. Och när det kommer in ny information ser vi vad vi ska göra. Det är hela tiden en mycket nära kontakt med ambassaden.
Vad säger du till de som menar att du borde engagerat dig mer?
- Det är ju alltid lätt att säga när man inte vet vad som har skett. Det är ett väldigt stort arbete som har lagts ned och som läggs ned hela tiden.
Enligt Carl Bildt har ambassaden bland annat hjälp till att ordna fram de tre advokater som nu försvarar Martin Schibbye och Johan Persson. Ambassadpersonal har också ordnat fram mat till fängelset.
Det finns de som menar att du borde kommenterat det här fallet mer än vad du gjort?
- Jag har upprepat flera gånger att vi tycker att de skulle ha frisläppts och att vi nu försöker hjälpa till så mycket som möjligt. Det kan man upprepa hur många gånger som helst. Det är år position och linje.
NU riskerar de 40 års fängelse, hur ser du på det?
- Det vill jag ju absolut hoppas att det inte ska bli. Till att börja med handlar det om att försöka få dem frikända, men nu får vi se hur rättegången utfaller.
Hur ser du på deras chanser att få en rättvis rättegång när premiärministern i landet redan uttalat sig i skuldfrågan?
- Det tror jag att det vore oklokt av mig att uttala mig om just nu.
Men om de döms till ett långt fängelsestraff, vad kan UD då göra?
- Då handlar det om att få nåd på ett eller annat sätt.
Det är det man får arbeta efter?
- Ja, det är det man får arbeta efter då, självfallet.
Vad jag förstår har relationen mellan Sverige och Etiopien försämrats avsevärt på senare år?
- Ja, den borde kanske ha varit bättre…
Vad är det då som har hänt?
- De har tyckt att vi har varit för kritiska mot den politiska utvecklingen i landet. En del av de rapporter som vi har publicerat och en del av det som vi har sagt har lett till att relationerna har varit mindre bra än vad jag egentligen skulle önskat att de var.
Vad betyder den försämrade relationen för svenskarna där nere nu då?
- Jag hoppas att det inte ska påverka det hela, men det är klart att man inte utesluta att det har någon påverkan.
Journalisterna har själva sagt att de var där för att granska Lundin Petroleum - vad säger du om det?
- Det vet jag inte. Det får de uttala sig om själva.
Det finns de som menar att det faktum att du suttit i styrelsen för Lundin Petroleum kan påverka ditt engagemang för dem?
- Det har ingen som helst betydelse i sammanhanget. Populära påståenden blir inte sanna bara för att de upprepas.
I dag säger Lundin Petroleum att de hade verksamhet i Etiopien mellan 2006 och 2009 - vad vet du om den verksamheten?
- Jag vet ju att de hade en koncession som de väl egentligen inte gjorde så mycket med, och sen gjorde de sig av med den 2009.
Du lämnade styrelsen en månad innan verksamheten inleddes i Etiopien?
- Något sådant, ja.
Men vad visste du som styrelseledamot om verksamheten som skulle komma?
- Det visste jag väl ingenting om för den var ju inte… kontraktet fanns ju inte då. Däremot var det så att man ju tittar på alla länder i hela världen kontinuerligt. Det gör man i oljebolagen.
Men du kan ha haft information om att de skulle in i Etiopien?
- Dom hade en koncession, det kommer jag ihåg. Jag vet inte om man har den kvar, men det har man väl inte…
Som styrelseledamot då, hur involverad var du i den här verksamheten?
- Styrelsen har ju ett övergripande ansvar men det är bara övergripande. Styrelsen fattar strategiska beslut när så krävs, men svarar inte för den operativa skötseln av företaget.
Men var du med och fattade beslutet om att Lundin skulle gå in i Etiopien?
- Jag får inte kommentera det där, visar det sig. eftersom du har kollektivt ansvar som styrelse.
Ångrar du ditt styrelseuppdrag i dag?
- Nej, absolut inte.
Trots att du får kritik och ifrågasätts?
- Ja, vi gjorde viktiga insatser, det var ett bra företag. Det var bra för många småsparare, inte minst. Vi gjorde viktiga insatser i viktiga länder.
Är det fortfarande ett bra företag?
- Hehehe… det sa jag nästan, men det ska jag inte göra. För jag ska inte som minister kommentera enskilda företag. Titta på det själv!
Jonas Sjöstedt som kan bli ny partiledare för Vänsterpartiet krävde din avgång i går - vad säger du om det?
- Det är väl närmast en genetisk nödvändighet för hans del. Det måste han ju säga. Är man gammal kommunistledare så är man. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag