Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt om läget i Kiev: Presidenten ansvarig

Utrikesminister Carl Bildt varnar för inbördeskrig i Ukraina - och lägger skulden för våldsamheterna på president Viktor Janukovytj.

– Skarp ammunition har använts av säkerhetsstyrkor mot fredliga demonstranter, presidenten är ansvarig för det, säger Bildt.

Efter rapporter onsdag morgon om minst 25 döda i Ukraina kommenterade utrikesminister Carl Bildt oroligheterna utanför UD i morse.

– Det är en mycket mörk dag och jag hoppas och är övertygad om att vi får en stark och enad svensk reaktion mot det som nu har inträffat, säger han.

Han lägger hela ansvaret för våldsamheterna på president Viktor Janukovytj.

– Idag står nationen på gränsen till ett inbördeskrig, och presidenten är ansvarig för det. Hade det gått som vi hoppats hade Ukraina varit på väg mot en öppning mot Europa.

"Janukovytj gav vika"

Han menar att ryska medier för en "hänsynslös propaganda" mot EU och han tycker inte heller att oppositionen hade kunnat agera på något annat sätt.

– Oppositionen har sökt en dialog löpande och lagt fram förslag, men de har hela tiden fått kalla handen.

– Det är alldeles entydigt att detta började när Janukovytj gav vika för ryska påtryckningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.