Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt om Iranavtalet: Trump förklarar krig mot Europa

Carl Bildt skriver att det är ”utomordentligt bekymmersamt att den hårda linjens män i Teheran nu riskerar att stärkas”.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Carl Bildt tycker inte att Donald Trumps beslut att lämna Iranavtalet kommer överraskande.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Carl Bildt är hård i omdömet om USA:s presidents beslut att lämna Iranavtalet.

Bildt menar att beslutet måste känts ”som en örfil” hos den franske presidenten Macron som nyligen träffade Trump i Washington.

”Med sitt Iran-beslut förklarar Trump krig – mot Europa”, skriver Bildt i sin blogg.

Både på Twitter och via sin blogg skriver Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt om Donald Trumps besked att USA ska dra sig ur det så kallade Iranavtalet.

Avtalet ger internationell insyn i det iranska kärnenergiprogrammet. I och med avtalet, som också kallats atom-avtalet, fick Iran lättnader i sanktioner i utbyte mot inspektioner av landets olika kärnenergianläggningar.

Flera länders export till landet ökade när avtalet, som USA:s tidigare president Barack Obama drev igenom, trädde i kraft.


LÄS MER: Donald Trumps besked – därför lämnar USA Iran-avtalet


Carl Bildt: Ingen hänsyn till europeiska intressen

I sin blogg, där inlägget om Iranavtalet har rubriken ”Trump förklarar krig – mot Europa”, skriver Carl Bildt att nya sanktioner inte drabbar amerikanska utan europeiska företag i första hand. Bildt menar också att USA:s nya linje påverkar makten i Iran. 

”Men både kort- och långsiktigt är det självfallet utomordentligt bekymmersamt att den hårda linjens män i Teheran nu riskerar att stärkas”, skriver Bildt vidare.

Carl Bildt tycker inte att Donald Trumps beslut att lämna Iranavtalet kommer överraskande.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Bildt tycker inte att Trumps beslut att lämna avtalet kom som en blixt från klar himmel och skriver:

”Det var ändå påfallande att varje uns av hänsynstagande till europeiska intressen och argument bara viftades undan.”


LÄS MER: Så kan ett krig mellan Iran och Israel bryta ut


Carl Bildt: Ryssland gynnas

Enligt Bildt har president Macron ”vikt ut sig åtskilligt för att antingen försöka få en lösning”.

”Men för all sitt smickrande fick han absolut ingen utdelning alls. I Paris måste det närmast kännas som en örfil.”

Emmanuel Macron besökte Donald Trump i Vita huset i slutet av april.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Bildt menar att Ryssland och president Vladimir Putin gynnas av avtalet. Ryssland har oljetillgångar och med nya hårda sanktioner mot Iran, som inte längre kan exportera lika mycket olja, stiger oljepriset och ger Ryssland större inkomster som i sin tur kan gå till militära satsningar, menar Bildt.

I SVT:s ”Aktuellt” utvecklar Carl Bildt på onsdagen.

– Det leder till en akut och mycket allvarlig kris i relationerna över Atlanten. Det finns en lång rad mycket negativa konsekvenser som vi har att förvänta oss.

– Man kan säga att den europeiska attityden till regionen är att vi försöker lösa de olika konflikterna, överbrygga de spänningar som finns som är rätt betydande. Nu säger amerikanarna att ”det där vill vi inte alls vara med om, vi ska inte lösa konflikterna, vi vill trappa upp konflikterna i hopp om att den ena eller den andra vinner”. Och det kommer nog dessvärre lyckas. Det blir en upptrappad konflikt i regionen, den tror jag i grunden alla kommer förlora på. Vi européer har ingen ocean mellan oss och mellersta Östern, vi påverkas på ett helt annat sätt direkt än vad man gör i Vita huset.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.