Bildt om finska valet: Finns anledning att vara oroad

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska politiska elitens främste sociala medieanvändare, utrikesminister Carl Bildt, var tidigt ute med kommentarer till valet i Finland.
"Det finns anledning att vara oroad över nationalpopulisternas stora framgångar i de finländska valen", skrev han på Twitter i söndags kväll.
Carl Bildt beskrev i går kväll på Twitter sin oro över de finska valresultaten.
"Det finns anledning att vara oroad över nationalpopulisternas stora framgångar i de finländska valen. Vi önskar ett Finland som är nordiskt och europeiskt", twittrade Bildt.
I sin blogg beskriver Bildt röstsammanräkningen som "ett första klassens drama", rapporterar TT.

"Anledning till oro"

"Från svensk utgångspunkt finns anledning till oro inte minst över de tongångar mot det svenska minoritetsspråket som hörts från partiets (Sannfinnländarnas) sida. Det handlar inte bara om respekten för landets tvåspråkighet utan också om en viktig del av den dörr till det övriga Norden som historiskt varit av så stor betydelse för Finland. Ett Finland som skulle vända ryggen mot såväl Norden som Europa skulle bli ett annat Finland", skriver Bildt men framhåller att de övriga möjliga regeringsbildarna har en "klar linje" i de stora frågorna. Han tror inte att regeringens utseende kommer att klarna förrän i maj.

Positiv Reinfeldt

På måndagsförmiddagen kom ett även ett uttalande av statsminister Fredrik Reinfeldt.
"Jag vill gratulera Samlingspartiet och Jyrki Katainen till en väl genomförd valrörelse. Samlingspartiet lyckades inte bara stå emot valtrenden, vårt systerparti är nu Finlands största parti och har fått ett kvitto på att ansvarstagande och väl skött ekonomi belönas av väljarna", skriver han i ett pressmeddelande och fortsätter:
"Jag ser fram emot att ytterligare fördjupa och bredda de redan utmärkta relationerna mellan Sverige och Finland".

"Inte nöja sig med annat än tunga poster"

Efter valet heter nya statsministern Jyrki Katainen. Han leder Samlingspartiet, Finlands svar på Moderaterna.
Valets stora vinnare blev dock Timo Soinis Sannfinländarna som femdubblade sitt valresultat, till 19 procent från 4,1 procent 2007.
Hur Finlands nya regering kommer att se ut är omöjligt att säga, menar experterna. Men Timo Soini sitter med största sannolikhet i den.
- Det blir inte lätt för de andra partierna. Sannfinländarna kommer inte nöja sig med annat än tunga poster, säger Jan Sundberg, professor vid Helsingfors universitet.
Statsvetaren Ann-Chatrine Jungar, som forskar om populism på Södertörns högskola, tror att Sannfinländarna måste ge upp många frågor i regeringsförhandlingarna.
- Soini har sagt att han ska lösa problemen med Katainen under ett bastubad. De kommer att sitta länge i den bastun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag