Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt och Wallström oense om tiden i säkerhetsrådet

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på DN Debatt om Sveriges två år i FN:s säkerhetsråd. Hon hävdar att Sverige har gjort skillnad. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förre utrikesministern Carl Bildt (M) är inte lika imponerad av Sveriges insatser under tiden i säkerhetsrådet. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sveriges tid som medlem i FN:s säkerhetsråd är över. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på DN Debatt att Sverige har gjort skillnad där – men hennes föregångare, Carl Bildt (M), är inte särskilt imponerad. 

sin blogg skriver han bland annat att Sverige gjort avtryck i okontroversiella frågor. 

När 2018 övergick i 2019 lämnade Sverige platsen i FN:s säkerhetsråd. 

Utrikesminister Margot Wallström argumenterar i en debattartikel på DN:s debattsida för att Sverige har gjort skillnad under de två år vi har ingått i säkerhetsrådet. 

I debattartikeln håller hon fram tre exempel: konsultationerna om kriget i Jemen, Nordkoreas kärnvapen- och robottester och den svåra situationen för rohingyerna i Burma. 

”Det var första gången på över två år som de överhuvudtaget talade med varandra. Resultatet blev Stockholmsöverenskommelsen, som innehåller bland annat vapenvila och fångutväxling – mer än vad någon hade vågat hoppas på.

Det var ingen slump att konsultationerna hölls i Sverige. Vi har kämpat för att öka det internationella engagemanget för Jemen och FN:s roll i fredsförhandlingarna. Nu kunde vi medverka till några första steg mot fred för Jemens folk, bort från krig, svält och kolera­utbrott”. 

”Nordkoreas utrikesminister kom till Sverige”

Margot Wallström skriver vidare att Nordkoreas kärnvapen- och robottester under 2017 skapade stor oro i omvärlden, samtidigt som spänningarna mellan Nordkorea och USA ”nådde nya höjder”. 

Då kunde Sverige bidra till enighet i säkerhetsrådet, eftersom vi sedan länge haft diplomatiska relationer med landet.  

”Säkerhetsrådet införde FN:s hårdaste sanktioner någonsin och därmed ökade pressen på Nordkorea. Samtidigt använde vi vår särskilda roll för att försöka förmå parterna att mötas. Nordkoreas utrikesminister kom till Sverige för samtal, och under våren 2018 genomfördes toppmöten mellan Nordkorea och såväl Kina som Sydkorea och USA”, skriver utrikesministern. 

Margot Wallström skriver vidare att Sverige särskilt satt kvinnor, fred och säkerhet i fokus under åren i säkerhetsrådet, och att det svenska ledarskapet har fått FN:s säkerhetsråd att för första gången koppla samman klimatförändringar och säkerhet genom resolutioner och uttalanden.  

Bildt: De permanenta medlemmarna styr

Men Margot Wallströms företrädare på UD, Carl Bildt, är dock inte lika övertygad att Sverige gjort särskilt viktiga insatser.  

sin blogg skriver han:

”Att delegationen i New York gjort ett gott diplomatiskt arbete har jag hört omvittnat från åtskilliga håll.

Men jag har alltid varnar lite för tron att en icke-permanent medlem kan ha något mer avgörande inflytande i FN:s säkerhetsråd. Arbetet domineras så gott som helt av samspelet eller konflikterna mellan de fem permanenta medlemmarna – P5, med FN-språk”. 

Den tidigare utrikesministern skriver vidare att det är självklart att varje land som ingår i säkerhetsrådet försöker göra ett visst intryck – däribland Sverige. 

”Det jag har kunnat se på avstånd i detta avseende har dock främst handlat om politiskt knappast särskilt kontroversiella frågor. Mer skarpa initiativ har, i den mån de förekommit, i alla fall inte nått den bredare offentligheten”, skriver Carl Bildt vidare.  

LÄS MER: Mats Larsson: Därför möts ärkefienderna från Jemen nu i Sverige 

FN:s säkerhetsråd

Säkerhetsrådet består av 15 medlemmar varav fem är permanenta medlemmar. Det handlar om: USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina. De fem permanenta medlemsländerna har vetorätt och kan var för sig stoppa ett beslut i rådet.

Övriga tio medlemmar väljs in på två år vardera enligt modellen fem länder från Asien och Afrika, två från Latinamerika, två från gruppen Västeuropa, Kanada, Australien och Nya Zeeland samt ett från Östeuropa.

Nya icke-permanenta medlemmar i säkerhetsrådet är Tyskland, Belgien, Sydafrika, Dominikanska republiken och Indonesien. 

Källa: FN.se / SVT.se