Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt och Sjöstedt om Löfven: Låter som SD

Stefan Löfven får en känga av både höger och vänster på Twitter.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt skriver att Socialdemokraterna borde börja fundera över deras retorik.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett uttalande om arbetskraftsinvandring från Stefan Löfven, S, uppmärksammas nu av både Jonas Sjöstedt, V, och Carl Bildt, M, på Twitter. 

Både Sjöstedt och Bildt tycker att Löfven låter som en Sverigedemokrat. 

S håller inte med. 

– Hur ska man annars säga att man är emot okvalificerad arbetskraftsinvandring? Det är en väl känd position, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises. 

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”. 

Det sa statsministern Stefan Löfven i "Ekots lördagsintervju", när samtalet handlade om arbetskraftsinvandring. Partiet har gjort en digital bild med en bild på Löfven bredvid meningen och delat den i sociala medier. 

Sjöstedt och Bildt reagerar på Twitter

Både Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och den förre utrikesministern Carl Bildt har skrivit om uttalandet på Twitter. 

”S är uppenbarligen livrädda för SD. Men kopiering är nog ingen bra strategi på sikt”, skrev Bildt. 

https://twitter.com/CBildt/status/983821543343042561

Jonas Sjöstedt skriver bland annat att han tycker att ”Socialdemokraterna ska fundera över sin retorik” och att ”man ska rikta sin vrede åt rätt håll, mot oseriösa företag som utnyttjar folk och dåliga lagar, inte mot fattiga människor som jobbar hårt för skitlöner och med dåliga villkor”.  

https://twitter.com/jsjostedt/status/983775609615724544

LÄS MER: Ryska svaret till Löfven: Accepterar inte ultimatumlikt krav på förklaring 


Statsministerns pressekreterare Erik Nises säger att Löfven i radioprogrammet pratar om att en stor andel av de arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige kommer för att göra okvalificerade jobb, där det inte råder någon arbetsbrist. 

– Det är det han tycker är orimligt, säger Erik Nises.     

Han säger att han inte tycker att kritiken från Bildt är särskilt konstig eftersom ”borgarna haft en arbetsmarknadspolitik som pressar löntagarnas löner”. 

– Att Västerpartiet verkar vara för den är mer förvånande, säger Erik Nises.  

Att V verkar vara för den?

– Ja, den borgerliga arbetskraftsinvandringspolitiken. Det är mer förvånande. 

Men Carl Bildt skriver att "S är livrädda för SD" och att "kopiering inte är någon bra strategi" och Jonas Sjöstedt skriver att uttalandet låter som något man skulle kunna höra från Sverigedemokraterna. 

– Hur ska man annars säga att man är emot okvalificerad arbetskraftsinvandring? Det är en väl känd position. De regler vi har i dag tillåter det här. Stefan Löfven öppnar för förändring och jag är glad att oppositionspartier från båda sidor av blockgränsen uppmärksammar Stefans citat. För det är en viktig förändring av lagstiftningen, säger Erik Nises.  


LÄS MER: Lotta Gröning: Att fly fotfolket är inte lösningen, Stefan Löfven 


Carl Bildt skriver att "Socialdemokraterna uppenbarligen är livrädda för SD".
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Oklart hur S vill ändra lagstiftningen

Vad är det konkreta förändringar i lagstiftningen ni vill se?

– Det är en stor nyhet som alla verkar missa tills man börjar tjafsa om det på Twitter. Statsministern resonerar länge om det här i "Ekots lördagsintervju", där säger han "vi har inte svaren färdiga, vi måste titta på det här" och "jag tycker det är rimligt att vi ser över det". Det är en jättegrej att han öppnar för att förändra lagstiftningen, säger Erik Nises.  

När Expressen frågar om det inte finns en risk att uttalandet misstolkas – om man inte direkt begriper att det handlar om arbetskraftsinvandring och utan i stället tror att Löfven inte vill att människor från andra länder ska söka sig till Sverige – hänvisar Nises till partiets Facebooksida där bilden kommenteras med en text. 

I texten nämns bland annat en DN-artikel om att regeringen skärpt lagstiftningen för att motarbeta kriminella företag som utnyttjar utländsk arbetskraft, liksom samtalet i "Ekots lördagsintervju". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.