Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt och Eliasson om Jeltsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förre utrikesministern Jan Eliasson.
Foto: Roger Vikström

En suput - men också en stor statsman. 

Utrikesmister Carl Bildt och ambassadören och den förre utrikesministern Jan Eliasson hyllar Boris Jeltsin. 

- President Jeltsin var utan tvekan - med alla de mänskliga svagheter ingen är fri från - en av vår tids verkligt stora män, säger Carl Bildt.

Utrikesminister Carl Bildt träffade president Jeltsin som statsminister vid flera tillfällen. Bland annat besökte Carl Bildt honom i Moskva 1992 och på en middag på Korfu med Frankrikes president och Tysklands förbundskansler 1994.

 - När allt var osäkert i det sönderfallande Sovjetunionen var det han som gav en ny kurs genom att avskaffa Sovjetunionen och erkänna de tre baltiska staternas självständighet, säger Carl Bildt i en kommuniké.


"En stor person"

 Med François Mitterand och Helmut Kohl fördes en historisk diskussion över middagsbordet i den grekiska övärlden. Jeltsin ställde frågor och antecknade med en nästan skolpojksivrig iver, minns Carl Bildt. 

 Jeltsin sa att han skulle lägga all sin kraft på att göra Ryssland till en europeisk demokrati  skriver Carl Bildt i sin blogg.

 Rysslands ledare hade kommit till Europa för att lyssna och lära.

 - Hans avståndstagande från kommunismen var entydigt, och han orienterade tydligt det nya Ryssland mot ett allt närmare samarbete med Europa i övrigt. Han var en stor person i Rysslands och Europas historia, säger Carl Bildt.

 Jan Eliasson jobbade som kabinettsekreterare med ansvar för Sveriges Rysslandsrelationer när Boris Jelstin besökte Stockholm 1997 för att träffa Göran Persson, kungafamiljen - men framför allt för att försöka sälja rysk gas till svenskarna.

 - Han visade stor energi i sin vilja att sälja gas, berättar Jan Eliasson.

 Boris Jeltsin pussade både drottningen och kronprinsessan på kinderna.

 Sedan festade festade Boris Jeltsin tillsammans med kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria, Göran Persson och Carl Bildt på blinier med rysk kaviar, lax och gåsfilé.


"Hans problem var kända"

 Den ryske presidenten hann också få i sig en del alkohol mellan skålarna och blev påtagligt vinglig under kvällens gång.

 - Jag var med på middagen och det var väl känt att han hade problem. Men man måste ha förståelse för människans skörhet, säger Jan Eliasson.

 Men trots alkoholproblemen är det framförallt som en stor statsman som Jan Eliasson kommer att komma ihåg Boris Jeltsin.

 - Det är mycket tack vare honom som kommunismens fall kunde ske utan blodspillan. Jag kommer ihåg den klassiska bilden av Jeltsin på en stridsvagn när han är med om att stoppa kontrarevolutionen i början på 90-talet, säger Jan Eliasson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.