Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt: "Nu är det viktigt att det görs insatser"

Förre utrikesministern Carl Bildt varnar för en växande flyktingström till Sverige: "Det är inte hållbart i längden", säger han.
Foto: Anna-Karin Nilsson

HAAG. Carl Bildt tycker att Sverige ska låna ut fartyg för att förhindra nya katastrofer i Medelhavet:

- Jag tycker absolut att man skulle kunna göra det, säger han i en stor intervju för Expressen.

Samtidigt varnar den tidigare utrikesministern för en växande flyktingström till Sverige:

- Det är inte hållbart i längden.

Expressen mötte den tidigare utrikesministern i Haag i fredags i samband med en stor global internetkonferens.

Det här är ett utdrag ur en längre intervju som gjordes då och som bland annat fokuserade på de tidigare tragedier som inträffat i Medelhavet när människor flytt mot Europa.

Mindre än två dygn efter att intervjun gjordes skakas världen nu av den kanske värsta tragedin som inträffat i Medelhavet.

- Det har varit rätt dåligt väder i Medelhavsområdet under en tid, men nu har vädret blivit bättre så nu kommer vi att se flyktingströmmen komma i gång. Jag fick en siffra häromdagen som sa att ökningen hittills i år är på 45 procent jämfört med förra året, och då har väderförhållandena varit dåliga, säger Carl Bildt till Expressen.

- Nu är det viktigt att det görs insatser för att rädda.

Gör EU tillräckligt i dag?

- Just nu är det ju faktiskt isländska fartyg som går under EU-flagg där nere, förutom de italienska. Jag vet inte om vi hjälper till just nu, men vi har gjort det tidigare med Kustbevakningens flygplan.

Bör vi hjälpa till där?

- Absolut, det bör vi.

Kan du se något nytt sätt som vi kan hjälpa till på?

- Vi har EU-myndigheten som heter Frontex. De har begränsade resurser, men de har resurser. De lånar ju resurser från medlemsstaterna. Vi har lånat ut Kustbevakningens flygplan.

Borde vi låna ut fartyg också?

- Jag tycker absolut att man skulle kunna göra det. Beroende på vilka behov som finns. Men sen när flyktingarna kommer iland förhoppningsvis, då gäller det att ha lite koll på läget för här finns ett säkerhetsproblem också. Det är både nödlidande människor, men det finns också andra det finns människosmugglare och potentiella terrorister också.

- Sen är det ju det problem vi har att flyktingarna kommer i allt väsentligt till Tyskland och Sverige.

Är det ett problem?

- Ja, det är ett problem. Det är inte hållbart i längden. Vi måste på ett eller annat sätt diskutera hur vi kan åstadkomma en jämnare fördelning av detta inom EU.

Hur ser du på det att andra EU-länder inte tar samma ansvar som vi gör?

- Det är lätt att säga, men problemet är ju att de inte kommer dit.

De väljer att komma till Sverige för att de vet att de blir väl mottagna här?

- Ja, eller till Tyskland. Så är det. De begär att få komma till Sverige eller Tyskland. Det är inte så att Finland säger nej till en massa, det är bara det att de kommer inte dit. Vi ska inte moralisera för mycket om att det är brist på moral.

- Det här måste upp på bordet inom EU och diskuteras av stats- och regeringscheferna, om man kan ha någon mekanism för att klara detta. För att jag tror att bördan blir för stor för konkret Tyskland och Sverige.

Hur nära är vi den gränsen. Migrationsverket talar nu om att det kan komma 100 000 människor under 2015?

- Ja, det kan mycket väl bli mer än så. Men under en kortare period kan vi mäkta med detta, fast vi har ett annat problem också: integrationen fungerar dåligt i Sverige.

- Men vi har absolut passerat den gräns för när vi måste diskutera detta inom EU, med ett helt annat allvar.

Expressen publicerar vid ett senare tillfälle en längre intervju med den tidigare utrikesministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.