Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: Någon form av hemlig vänsterpakt

Enligt Jonas Sjöstedt finns en hemlig uppgörelse mellan V och S.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Uppenbart att det skulle bli någon form av hemlig vänsterpakt”, skriver förre M-ledaren Carl Bildt på Twitter.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt har utfärdat ett ”misstroendelöfte” om Stefan Löfven driver uppgörelsens frågor om hyressättning och arbetsrätt. 

Enligt Vänsterledaren finns det också en hemlig uppgörelse med Stefan Löfven.

”Uppenbart att det skulle bli någon form av hemlig vänsterpakt”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Jonas Sjöstedt har gett sitt besked i regeringsfrågan. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven på fredag – men kommer att väcka misstroendeförklaring mot statsministern om han försöker driva genom frågorna om fri hyressättning för nybyggen och en förändring av arbetsrätten i enlighet med uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Vi är i praktik en vågmästare. Vi lagförslag om marknadshyror eller uppluckring av arbetsrätten så kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven som statsminister, sa Jonas Sjöstedt. 

Enligt Vänsterledaren finns det också ett papper på en hemlig överenskommelse mellan S och V. Carl Bildt (M) kommentarer beskedet på Twitter:

”Ja, det var rätt uppenbart att det skulle bli någon form av hemlig vänsterpakt också. Och det bekräftas nu offentligt”, skriver den tidigare stats- och utrikesministern.

https://twitter.com/CBildt/status/1085480659475410946

I ett annat inlägg skriver Carl Bildt att ”Löfven måste vara rasande på Sjöstedt för att han talade om det. Också jag var förvånad – inte över att det fann, utan att Sjöstedt bekräftade och sade att det var hemligt”.


Behöver stöd från SD

Vänsterpartiet behöver stöd i riksdagen för att en misstroendevotering ska leda till att Stefan Löfven avsätts som statsminister. Att de skulle ta stöd från exempelvis Sverigedemokraterna ser Pehrson som osannolikt.

– Om han väcker misstroendeförklaring i kammaren blir det han och möjligtvis SD är med på det. Det är en rävsax. Han är vågmästare om han går ihop med M, KD och SD. Då blir det tufft. Men det har varit hårda ord mot SD och jag tror inte att han kan gå ihop med dem. 

Den tidigare V-toppen Rossana Dinamarca anser att Vänsterpartiets besked är ett ”historiskt misstag”. 

”Hot om att väcka misstroendeförklaring som kräver fler riksdagsledamöter än vad Vänsterpartiet har är inget annat än tomma ord. Vi hade en vågmästarroll som vi gav bort gratis”, skriver Dinamarca på Facebook.

https://www.facebook.com/rossana.dinamarca/posts/10156161198608505

Fler V-profiler ansluter i kritiken mot Jonas Sjöstedts beslut att släppa fram Stefan Löfven. Jonas Lundgren, gruppledare för Vänsterpartiet på Lidingö, anser att det är en ”pinsam dag för Vänsterpartiet”.

Vänsterpartister kritiserar beskedet

”Jag kommer allvarligt att överväga mitt medlemskap och min position i ett parti som släpper igenom en nyliberal politik”, skriver Lundgren på Twitter.

https://twitter.com/VJonasLundgren/status/1085470492331569152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1085470492331569152%7Ctwgr%5E363937393b70726f64756374696f6e&ref_url=https%3A%2F%2Fclient.scribblelive.com%2Fsv%2FEvent%2FWriter%2FV2%2FWriter.aspx%3FId%3D2847027

Under gårdagen var han med och undertecknade ett debattinlägg i Dagens Samhälle som uppmanade Jonas Sjöstedt att inte gå med på ”ett svagt muntligt löfte från Stefan Löfven”. 

Inlägget undertecknades även av bland andra riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och den tidigare riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.