Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt: "Mycket allvarlig upptrappning"

"Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig", säger Carl Bildt.
Foto: Olle Sporrong

Nordkorea har deklarerat krig med Sydkorea – och Sydkorea hotar att slå tillbaka hårt på varje provokation från grannen.

Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt menar att risken för att Nordkorea sätter i gång ett fullskaligt krig är liten.

– Däremot är risken att de nordkoreanska ledarna talar in sig själva i en situation som de tappar kontroll över, säger Carl Bildt.

Regeringen i Pyongyang sade i helgen att det råder krigstillstånd mellan de två Koreastaterna - en reaktion på en stor gemensam militärmanöver som USA och Sydkorea har inlett.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som just nu befinner sig i Sydeuropa, långt från de hätska ordväxlingarna mellan Nord- och Sydkorea, anser att upptrappningen av Nordkoreas agerande visserligen är allvarligt, men bedömer det samtidigt som osannolikt att ett fullskaligt krig skulle bryta ut.

I Expressen TV:s live-sändning rapporterades om hans syn på utvecklingen.

– Det är en mycket allvarlig upptrappning av den krigsretorik som den nordkoreanska regimen länge har använt. Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig. Det skulle regimen nämligen inte överleva, vilken den inser. Däremot är risken att de nordkoreanska ledarna talar in sig själva i en situation som de tappar kontroll över och som eskalerar, säger Carl Bildt i ett mejl till Expressen.se.

Ambassaden ett av få band

Sverige har tidigare haft relationer med Nordkorea, bland annat har vi sedan år 1975 en ambassad i landet. Carl Bildt menar dock att vår ambassad i landet är en av de få band vi i dag har till Nordkorea.

– I övrigt är relationerna numera ytterst begränsade - handeln är i dag till exempel närmast obefintlig efter att den nordkoreanska ekonomin har förtvinat, säger Carl Bildt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.