Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt: "Mycket allvarlig upptrappning"

"Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig", säger Carl Bildt. Foto: Olle Sporrong

Nordkorea har deklarerat krig med Sydkorea – och Sydkorea hotar att slå tillbaka hårt på varje provokation från grannen.

Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt menar att risken för att Nordkorea sätter i gång ett fullskaligt krig är liten.

– Däremot är risken att de nordkoreanska ledarna talar in sig själva i en situation som de tappar kontroll över, säger Carl Bildt.

Regeringen i Pyongyang sade i helgen att det råder krigstillstånd mellan de två Koreastaterna - en reaktion på en stor gemensam militärmanöver som USA och Sydkorea har inlett.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som just nu befinner sig i Sydeuropa, långt från de hätska ordväxlingarna mellan Nord- och Sydkorea, anser att upptrappningen av Nordkoreas agerande visserligen är allvarligt, men bedömer det samtidigt som osannolikt att ett fullskaligt krig skulle bryta ut.

I Expressen TV:s live-sändning rapporterades om hans syn på utvecklingen.

– Det är en mycket allvarlig upptrappning av den krigsretorik som den nordkoreanska regimen länge har använt. Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig. Det skulle regimen nämligen inte överleva, vilken den inser. Däremot är risken att de nordkoreanska ledarna talar in sig själva i en situation som de tappar kontroll över och som eskalerar, säger Carl Bildt i ett mejl till Expressen.se.

Ambassaden ett av få band

Sverige har tidigare haft relationer med Nordkorea, bland annat har vi sedan år 1975 en ambassad i landet. Carl Bildt menar dock att vår ambassad i landet är en av de få band vi i dag har till Nordkorea.

– I övrigt är relationerna numera ytterst begränsade - handeln är i dag till exempel närmast obefintlig efter att den nordkoreanska ekonomin har förtvinat, säger Carl Bildt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!