"Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig", säger Carl Bildt. Foto: Olle Sporrong
"Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig", säger Carl Bildt. Foto: Olle Sporrong

Bildt: "Mycket allvarlig upptrappning"

Publicerad

Nordkorea har deklarerat krig med Sydkorea – och Sydkorea hotar att slå tillbaka hårt på varje provokation från grannen.

Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt menar att risken för att Nordkorea sätter i gång ett fullskaligt krig är liten.

– Däremot är risken att de nordkoreanska ledarna talar in sig själva i en situation som de tappar kontroll över, säger Carl Bildt.

Regeringen i Pyongyang sade i helgen att det råder krigstillstånd mellan de två Koreastaterna - en reaktion på en stor gemensam militärmanöver som USA och Sydkorea har inlett.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som just nu befinner sig i Sydeuropa, långt från de hätska ordväxlingarna mellan Nord- och Sydkorea, anser att upptrappningen av Nordkoreas agerande visserligen är allvarligt, men bedömer det samtidigt som osannolikt att ett fullskaligt krig skulle bryta ut.

I Expressen TV:s live-sändning rapporterades om hans syn på utvecklingen.

– Det är en mycket allvarlig upptrappning av den krigsretorik som den nordkoreanska regimen länge har använt. Det är högst osannolikt att den nordkoreanska regimen verkligen sätter i gång ett fullskaligt krig. Det skulle regimen nämligen inte överleva, vilken den inser. Däremot är risken att de nordkoreanska ledarna talar in sig själva i en situation som de tappar kontroll över och som eskalerar, säger Carl Bildt i ett mejl till Expressen.se.

Ambassaden ett av få band

Sverige har tidigare haft relationer med Nordkorea, bland annat har vi sedan år 1975 en ambassad i landet. Carl Bildt menar dock att vår ambassad i landet är en av de få band vi i dag har till Nordkorea.

– I övrigt är relationerna numera ytterst begränsade - handeln är i dag till exempel närmast obefintlig efter att den nordkoreanska ekonomin har förtvinat, säger Carl Bildt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag