Bildt kommenterar Sharon-tweet: God ton

Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt har fått skarp kritik för sitt uttalande om att Ariel Sharon var "en klok statsman som insåg vikten av fred".

Till Expressen.se tar han nu bladet från munnen och förklarar sin kommentar.

– Uttalanden i situationer som denna bör nog främst lyfta fram de positiva sidorna av en individs gärning, säger han.

I ett Twitteruttalande på lördagen beskrev utrikesministern den avlidne tidigare israeliske premiärministern Ariel Sharon som en stor israelisk ledare.

"Sharon var en stor ledare i Israel. En lysande militärbefälhavare, men också en klok statsman som insåg vikten av fred".

Utrikesministerns hyllning har fått hård kritik av bland annat Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mehmet Kaplan, som kallade uttalandet för "Väldigt, väldigt tragiskt".

Även Vänsterpartiet reagerade

Kaplan pekade på Sharons indirekta delaktighet i massakrerna på palestinier i flyktingläger i Libanon 1982, och anser att Sharon var allt annat än fredssökande.

Även Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, ser uttalandet som "djupt provocerande".

– Han hyllar en person som är ansvarig för omfattande massakrer på palestinier. En person som öppet förespråkat fördrivning av hela det palestinska folket, säger Linde till Svenska Dagbladet.

Mer försiktiga än Bildt

Flera utländska ledare var något mer sakliga i sina uttalanden om Sharon än den svenske utrikesministern.

USA:s president Barack Obama konstaterade i en kommentar att Sharon "var en ledare som vigde sitt liv åt staten Israel".

Rysslands president Vladimir Putin beskrev Sharon som en "stor politisk och militär" person.

Putin sade också att han "högaktade Sharons personliga egenskaper och verk som syftat till att försvara Israels intressen".

"Tillhör god ton"

Carl Bildt väljer i dag att förklara sitt uttalande för Expressen.se.

– Att de tycker det de tycker är ingen nyhet, säger Bildt och fortsätter:

– Men uttalanden i situationer som denna bör nog främst lyfta fram de positiva sidorna av en individs gärning. Det tillhör faktiskt god ton, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag