Bildt kommenterar Expressens avslöjande

Publicerad
Uppdaterad
På torsdagen kommenterade Carl Bildt Expressens avslöjande om utrikesministerns krigspropaganda.
Samtidigt uppger Rapport att han sålt av sitt kritiserade aktieinnehav i Lundin Petroleum.
Expressen avslöjade i går onsdag att Carl Bildt skrivit propagandaartiklar för Irak-kriget som en representant för amerikanska krigsförespråkare. Som belöning skulle utrikesministern få med ett toppjobb i landet under återuppbyggnaden. Carl Bildt har även tjänat på kriget genom sitt optionsprogram i Legg Mason som har tunga investeringar i vapenindustrin. I dag torsdag kommenterade Carl Bildt avslöjandet i TV4. Utrikesministern erkände då att han var en stark motståndare till Saddam Hussein och att han ansåg att det var viktigt att få bort honom från makten. - Det hade varit värre om jag hade stött honom, det finns sådana också, sa Carl Bildt.

"Ingen lobbygrupp"

Engagemanget i Commitee for the liberation of Iraq, som av New York Times beskrivs som en grupp bestående av "hökar" som med stöd av Vita Huset formerats för att "undanröja Saddam Hussein", tyckte Carl Bildt inte var anmärkningsvärt. - Det är ingen lobbygrupp. Jag har varit med i en förfärlig massa tankesmedjor, i flera fall har dessa varit kritiska till Saddam Hussein, det här är inte lobbygrupp, det är en tankesmedja.

Hård kritik

Carl Bildt har även fått utstå hård kritik för sina intressen ibland annat Vostok Nafta, Lundin Petroleum och East Capital. Rapport uppgav på torsdagskvällen att Carl Bildt sålt av sina aktier i Lundin petroleum och enligt Politikerbloggen gjorde han detta efter påtryckningar från regeringen. Carl Bildt kommenterade inte detta, men i TV4 avfärdade han de tidigare avslöjandena. - Det är ett allmänt misstänkliggörande som pågår, det finns ingen substans bakom rubrikerna, sa Carl Bildt. Han hade inte diskuterat sin post som utrikesminister med Fredrik Reinfeldt. - Det är klart jag inte har. Det är ingen som tar det här på något större allvar, sa Carl Bildt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag