Bildt kan kallas till förhör

Publicerad
Uppdaterad
Lundin Petroleum anklagas för att indirekt ha förvärrat inbördeskriget i Sudan.
Nu kan utrikesminister Carl Bildt komma att kallas till förhör i ärendet, enligt Dagens Nyheter.
På fredagen hade han inte hörts, uppger hans pressekreterare.
Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Stockholm utreder misstankar om att brott mot folkrätten begicks i spåren av oljeutvinningen i södra Sudan under de år då Lundin var verksamt där. Utgångspunkten för förundersökningen är en rapport "Unpaid debt" som anklagar oljebolaget, där Bildt satt i styrelsen, för att indirekt ha förvärrat inbördeskriget.
Elving har inlett förhör med ett 40-tal personer i Sverige och utomlands, men han vill för tidningen inte avslöja vilka som ska höras.
Men Carl Bildt, M, är en av de personer som kan komma att kallas, skriver Dagens Nyheter.
- Där får du dra dina egna slutsatser, säger Elving till DN:s journalist.
Carl Bildt meddelade på torsdagen via sin pressekreterare att han inte vill svara på frågan om huruvida han har fått någon kallelse från Elving.
På fredagen låter Carl Bildt via sin pressekreterare hälsa att utrikesministern inte har kallats till förhör.

Kritik från de egna

Carl Bildt har fått utstå kritik för sitt agerande i fallet med de två svenska journalisterna som är fångar i Etiopien.
Nu kommer kritiken även från de egna leden, visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort till länsförbunden.
- Jag vill att han förklarar sig på stämman om vad som verkligen gjorts för de två svenskarna, säger Ulf Hedin, ordförande i Kronoberg.
Han tillägger att det inte skadar om Bildt beskrev sin koppling till Lundin Petroleum.

"Bra med klargörande"

Även Elisabeth Unell, ordförande för Moderaternas länsförbund i Västmanland, tycker det vore bra med ett klargörande av Bildt för att skingra osäkerheten, skriver SvD.
Många av ordförandena har ändå fortsatt stort förtroende för Carl Bildt och hans sätt att hantera frågorna kring de svenska journalisterna och Lundin Petroleum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag