Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt kan ha lösningen på Syrien-konflikten

De nordiska ministrarna, med Bildt i spetsen, kan ha haft en avgörande roll i lösningen av Syrien-konflikten, hävdar den norska tidningen VG. Foto: Suvad Mrkonjic

De nordiska utrikesministrarna, med bland annat Carl Bildt i spetsen, uppges ha haft en avgörande roll i vad som kan lösa stormaktskonflikten angående Syrien.

Enligt den norska tidningen VG fick Barack Obama den nordiska lösningen serverad under sitt besök i Stockholm.

– Jag kan ju inte säga att vi hade lösningen. Men vi har helt säkert påverkat något, säger Espen Barth Eide, Norges utrikesminister, till VG.

Uppgifterna som presenteras i Verdens Gang på torsdagen är smått sensationella.

Enligt tidningen har lösningen på den infekterade krisen gällande ett militärt angrepp mot Syrien ett nordiskt ursprung.

VG uppger att det var Sveriges utrikesminister Carl Bildt och hans norska motpart, Espen Barth Eide, som först utvecklade idén om att fokusera frågan till en fördömelse av kemiska vapen.

På så sätt ville man lösa den diplomatiska kris som uppstod efter att

uppgifterna om att den syriska regimen använt kemvapen framkom i slutet av augusti.

Lavrov kontaktades först

Vetomakterna i FN:s säkerhetsråd är oeniga om ett militärt angrepp – USA är för, Kina och Ryssland emot – men alla har skrivit under konventionen mot kemvapen och de nordiska ledarna tänkte därför att detta var en bra utgångspunkt för enighet och en möjlig öppning.

Man orienterade den ryske utrikesminister Sergej Lavrov och USA president Barack Obama om saken.

Lavrov kontaktades först. Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja lyckades nå honom först och Lavrov ska enligt VG ha intresserat sig för förslaget.

När Barack Obama landade i Stockholm fick de nordiska statsministrarna en unik möjlighet att tala med den amerikanske presidenten om saken.

Då, under Obamas besök, lutade det mot att USA skulle genomföra ett militärt angrepp.

"Det nordiska kortet"

Under de kommande dagarna jobbade presidenten hårt för att övertyga kongressen om att en attack var rätt väg framåt.

Men i måndags tog saken en ny vändning då Lavrov spelade ut det "nordiska kortet", som VG skriver, och föreslog att Syriens kemvapen skulle sättas under internationell kontroll.

Utspelet fick Barack Obama att ändra inriktning.

Han välkomnade Lavrovs förslag i ett tal även hotet om ett militärt angrepp fortfarande kvarstår.

– Jag kan ju inte säga att vi hade lösningen. Men vi har helt säkert påverkat något, säger Espen Barth Eide till VG.

I dag möts USA:s utrikesminister John Kerry och Lavrov i Genève i Schweiz för att försöka komma överens om hur den ryska planen ska kunna genomföras.

– Risken för ett angrepp är inte helt över, men det är mindre sannolikt än vad det var för en vecka sedan, säger Espen Barth Eide till VG.