Bildt: Inga problem med bjudresor

Publicerad
Utrikesminister Carl Bildt tar Moderaternas Sofia Arkelsten i försvar.
Han ser inga problem med att riksdagsledamöter låter sig bjudas på resor - om det är relevant för deras uppdrag.
- Jag har vid åtskilliga tillfällen varit på resor som har varit betalda av företag, så klart, säger han till TT.
Carl Bildt säger att han åkte på bjudresor under tiden som riksdagsledamot, bland annat för att studera oljeplattformar i Nordsjön. Det gick inte att komma dit på annat vis och Bildt var intresserad av ämnet.
Däremot har han inte gjort det som statsråd.
Utrikesministern ser inte några problem med att riksdagsledamöter låter sig bjudas på resor om det är resor och evenemang som är relevanta för deras uppdrag.

Behövs inga regler

Han anser inte det behövs några särskilda förhållningsregler för riksdagsledamöterna. Bara omdöme.
– Omdöme och öppenhet, säger Bildt och tillägger:
– Om någon blir inbjuden av Vingresor till Thailand i tre veckor för att studera temperaturen i swimmingpools så är det väl rätt uppenbart vad det handlar om. Men jag har inte sett något i det här fallet (Arkelsten) som tyder på annat än att det handlar om studieresor, säger Bildt och bedömer att det också verkar ha varit bra resor.

"Hysteri"

Han tycker att det är viktigt att politiker kan röra sig ute i samhället.
– Den här hysterin om att hon har suttit i företagsstyrelser och att hon varit ute på olika seminarier som betalats av dem som arrangerar dem är rätt groteskt egentligen till sina konsekvenser. Konsekvensen är att vi ska låsa in riksdagsledamöterna i riksdagshuset.
TT: Men riksdagsledamöterna kan resa gratis i Sverige och de kan söka pengar för att resa utomlands.
– Ja, det är riktigt men nu vet jag inte hur mycket pengar det är, det är rätt begränsat.
Bildt säger att han har ett rättesnöre för vad som går an.
– Gör det som du med gott samvete i varje tänkbar del kan redovisa offentligt och förklara.
På frågan om varför han inte låter sig bjudas nu, som statsråd, när han medverkar i seminarier världen över svarar han:
– Därför att vi har den regeln. Och statsråd är alltid i tjänst.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag