Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt - här har du det på papper

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BILDT PÅ LISTAN. Dokumentet från CLI (se nedan) som listar artiklar som ingått i organisationens lobbyverksamhet för Irakkriget. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
Foto: ÖRNBERG CHRISTIAN

Carl Bildt hävdade i går i sin blogg att hans artiklar för Irakkriget inte handlade om lobbyverksamhet för amerikanska krigsförespråkare i Washington.

Här är dokumenten som motsäger Bildts påstående.

Carl Bildt kommenterade i går på sin blogg Expressens avslöjande om att han varit lobbyist för krigsförespråkare i Washington. Utrikesministern skriver: "Dessutom ingick jag - alldeles riktigt - i en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein." Men Bildt tonar på sin blogg ner sitt engagemang i CLI och hävdar att hans artiklar till stöd för en invasion av Irak inte hade med saken att göra.

Beskrivs som hökar

 Men sent i går kväll kunde TV4 Nyheterna redovisa dokument som visade att Carl Bildts debattartiklar - till stöd för en invasion av Irak - arbetades fram inom ramen för "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI). New York Times beskrev i en nyhetsartikel lobbygruppen som "hökar" som "med stöd av Vita huset" formerats för att "utöva påtryckningar för att undanröja Saddam Hussein": "... [CLI:S] syfte är att öka det inhemska och internationella stödet för ett nytt styre i Irak", skrev New York Times den 15 november 2002. I gruppen ingick bland andra Ronald Reagans före detta utrikesminister George Schultz, och republikanska hökar som Newt Gingrich och John McCain. Gruppens kärna har starka kopplingar till den amerikanska vapenindustrin. I sina officiella meddelandena gjorde CLI inte någon hemlighet av att gruppens första och viktigaste uppgift var att verka för en militär intervention. - Vi ville invadera Irak redan 1998. Det är ingen hemlighet att det var vad vi arbetade för, säger Bruce Jackson, före detta ordförande i CLI till Expressen.

FAKTA

Bildt avfärdar kopplingarna till vapenindustrin
Carl Bildt avfärdar sina kopplingar till vapenindustrin genom företaget Legg Mason.
Men Legg Mason bekräftar att företaget har tunga investeringar i teknik- och vapenindustrin - som tjänat stort på Irakkriget.
Expressen kunde i går avslöja att Carl Bildt tjänat miljoner på Irakkriget genom sitt optionsprogram i Legg Mason.
Carl Bildt skriver in sin blogg:
"Koppling till krigsindustrin? Ja, jag satt i styrelsen för Legg Mason som med ca 7 000 miljarder kronor under förvaltning tillhör de större finansiella förvaltningsföretagen i världen.
Jag har alls ingen anledning att betvivla att det bland de ca 7 000 miljarder dollar i fond- och aktiesparande som Legg Mason förvaltar finns aktier också i Lockheed Martin.
"

CLI verkade för en invasion
Lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI) bildades 2002 i Washington DC.
Dess första ordförande, Bruce P Jackson, var tidigare chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare.
Kommittén har två uttalade mål: Verka för en militär intervention i Irak.
Bistå i återuppbyggnaden av Irak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.