Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: Har begärt en brådskande rapport

Utrikesminister Carl Bildt (M) bekräftar nu att ryska stridsplan har kränkt svenskt luftrum.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Samtidigt som de ryska attackplanen kränkte svenskt luftrum satt utrikesminister Carl Bildt i möte i riksdagshuset om utvecklingen kring Östersjön och samförståndsavtalet med Nato. 

Bildt bekräftade på torsdagskvällen den ryska kränkningen för Expressen.se:

– Vi har i dag begärt en brådskande rapport från Försvarsmakten.

Carl Bildt säger också att han "haft möte i ärendet".

Expressen.se avslöjade strax efter klockan 20 på torsdagskvällen att ryska attack- och bombflygplan kränkte svenskt luftrum i onsdags.

Strax före klockan 21 bekräftade utrikesminister Carl Bildt att han och regeringen informerats om den allvarliga händelsen.

Enligt Bildt har regeringen begärt en "brådskande rapport från Försvarsmakten".

Han säger samtidigt till Expressen.se att han "haft möte i ärendet".

Carl Bildt hänvisar till rapporten som ska komma från Försvarsmakten - och konstaterar:

– Så fort vi fått den kommer vi att värdera det som hänt.

Om uppgifterna stämmer - hur allvarligt är det?

– Vi har beställt en snabb rapport. Måste ha säker och säkrad information om exakt vad som inträffat.

Försvarsutskottet möttes samtidigt

Samtidigt som kränkningen ägde rum, vid lunchtid på onsdagen, sammanträdde det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet i riksdagen. Carl Bildt var på plats och gav bland annat sin syn på utvecklingen i Ukraina och i och kring Östersjön.

Under sammanträdet, som inleddes klockan tio i onsdags, diskuterades också samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd. På plats fanns då - förutom Carl Bildt - representanter för försvarsdepartementet och försvarsmakten.

När utvecklingen kring Östersjön diskuterades deltog även experter från den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST.

Klockan 12.30 avslutades sammanträdet med att riksdagsledamöterna fick information om Totalförsvarets forskningsinstitut. Då hade de ryska attackplanen just lämnat svenskt territorium.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.