Utrikesminister Carl Bildt (M) bekräftar nu att ryska stridsplan har kränkt svenskt luftrum. Foto: Anna-Karin Nilsson
Utrikesminister Carl Bildt (M) bekräftar nu att ryska stridsplan har kränkt svenskt luftrum. Foto: Anna-Karin Nilsson

Bildt: Har begärt en brådskande rapport

Publicerad

Samtidigt som de ryska attackplanen kränkte svenskt luftrum satt utrikesminister Carl Bildt i möte i riksdagshuset om utvecklingen kring Östersjön och samförståndsavtalet med Nato.

Bildt bekräftade på torsdagskvällen den ryska kränkningen för Expressen.se:

– Vi har i dag begärt en brådskande rapport från Försvarsmakten.

Carl Bildt säger också att han "haft möte i ärendet".

Expressen.se avslöjade strax efter klockan 20 på torsdagskvällen att ryska attack- och bombflygplan kränkte svenskt luftrum i onsdags.

Strax före klockan 21 bekräftade utrikesminister Carl Bildt att han och regeringen informerats om den allvarliga händelsen.

Enligt Bildt har regeringen begärt en "brådskande rapport från Försvarsmakten".

Han säger samtidigt till Expressen.se att han "haft möte i ärendet".

Carl Bildt hänvisar till rapporten som ska komma från Försvarsmakten - och konstaterar:

– Så fort vi fått den kommer vi att värdera det som hänt.

Om uppgifterna stämmer - hur allvarligt är det?

– Vi har beställt en snabb rapport. Måste ha säker och säkrad information om exakt vad som inträffat.

Försvarsutskottet möttes samtidigt

Samtidigt som kränkningen ägde rum, vid lunchtid på onsdagen, sammanträdde det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet i riksdagen. Carl Bildt var på plats och gav bland annat sin syn på utvecklingen i Ukraina och i och kring Östersjön.

Under sammanträdet, som inleddes klockan tio i onsdags, diskuterades också samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd. På plats fanns då - förutom Carl Bildt - representanter för försvarsdepartementet och försvarsmakten.

När utvecklingen kring Östersjön diskuterades deltog även experter från den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST.

Klockan 12.30 avslutades sammanträdet med att riksdagsledamöterna fick information om Totalförsvarets forskningsinstitut. Då hade de ryska attackplanen just lämnat svenskt territorium.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag