Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt: "Det enda vi kan göra är att vädja"

Carl Bildt. Foto: Lisa Mattisson

WASHINGTON. Det är inte upp till omvärlden att lösa den oroliga situationen i Gaza.

- Det enda vi kan göra är att vädja till alla inblandade att raketbeskjutningar och bombningar i Israel och i Gaza ska upphöra, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Expressen.

Sveriges utrikesminister är på besök i Washington där Raoul Wallenberg hedras med en ceremoni i den amerikanska kongressen under onsdagen.

Men Carl Bildts besök har även kommit att handla om de oroshärdar som finns runtom i världen.

På morgonen intervjuades han av den tunga nyhetskanalen CNN. Ett samtal som främst kom att handla om utvecklingen i Ukraina.

- Det har även blivit flera informella möten, politiska samtal om diverse saker. Framför allt om Ukrainaproblematiken, säger Carl Bildt när han möter Expressen i kongressen.

Civila faller offer

Under Bildts vistelse i Washington har han även följt det eskalerande våldet på Gazaremsan.

Under onsdagen sköt palestinska rebeller raketer mot mål i Israel. Samtidigt har israeliskt bombflyg fortsatt attackerna på Gaza.

Under två dygn har över 40 människoliv krävts. Antalet skadade uppges vara nära 400.

Även om Israels hållning är att de attackerar militära mål - bland annat ska de ha skjutit sönder 120 raketramper - så har civila och barn fallit offer.

Vädjar om slut

- Ända sedan sammanbrottet av fredsförhandlingarna har vi haft en successivt allvarlig utveckling. Mord, på unga människor, med mycket upphetsade stämningar av olika slag, säger Bildt.

- Det enda vi kan göra är att vädja till alla raketbeskjutningar och bombningar i Israel och i Gaza ska upphöra. Och att man finner en väg tillbaka till fredssamtal.

Finns det en befogad oro att det ska eskalera ytterligare?

- Det finns en mycket befogad oro till detta, för att det vi har sett den senaste tiden är ju en successiv eskalation. Det är synnerligen oroväckande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!