Bildt: Det är rätt överdrivet

Publicerad

Carl Bildt anklagas i nya Wikileaks-mejl för att ha kallat Vladimir Putin för "cetnik", serbisk nationalist, för att vara ovän med Frankrikes president Nicolas Sarkozy och för att ha en "frostig" relation till Fredrik Reinfeldt.

Men Bildt säger sig vara oberörd av att någon i hans närhet tycks läcka information om hans privata samtal.

- Det finns massvis med folk som säger allt möjligt, säger Carl Bildt till Expressen.

Expressen avslöjade föra veckan att Wikileaks hotar att offentliggöra en rad känsliga uppgifter om Sverige och om utrikesminister Carl Bildt. Wikileaks mål är enligt interna dokument att sätta press på svenska politiker och myndigheter för att för­hindra att Sverige överlämnar Julian Assange till USA.

I går fick vi en liten försmak. Wikileaks började offentliggöra över fem miljoner mejl som organisationen, sannolikt via hacker­nätverket Anonymous, kommit över från den amerikanska tankesmedjan Strategic Fore­casting, Stratfor, som är specialiserat på underrättelseanalys och om världsbevakning.

"Inte alls anmärkningsvärt"

Ett av mejlen bygger på information från en av företagets hemliga uppgiftslämnare SW501, som uppges vara svensk ledamot av EU-parlamentet och stå Bildt mycket nära.

Enligt mejlet uppger uppgiftslämnaren att Bildt i samtal sagt att han vill att Sverige ska bli en "stormakt" i Östersjö­området, att han nedsättande kallat Rysslands premiär­minister Vladimir Putin för "cetnik", en serbisk nationalist och att han ogillar kroater och albaner. Bildts förhållande till statsminister Fredrik Reinfeldt beskrivs också som "frostigt", av den anonyme uppgiftslämnaren.

När Expressen träffar Carl Bildt i Bryssel framgår det tydligt att han noga läst mejlet. På mikroblogen Twitter försökte han snabbt avdramatisera läckan genom att skämta om den.

Tycker du ändå inte att det är lite anmärkningsvärt att de påstår att de har någon som står nära dig som berättar vad du gör och säger?

- Det finns massvis med folk som säger allt möjligt. Jag tycker det inte alls att det är anmärkningsvärt, säger Bildt.

Bildt förnekar uppgiften i mejlet att han beskrivit den ryske presidenten som en "cetnik".

- Det tror jag är en alldeles felaktig uppgift. Det heter tjekan, tjekist. Jag vet inte om jag sagt det, men han brukar själv säga att han är gammal tjekist.

Carl Bildt beskriver innehållet i mejlet som "ingenting annat än vad man kunnat läsa i valfri svensk landsortstidning varje dag de senaste trettio åren."

- Huruvida det här tangerar eller överskrider löjets gräns det vet jag inte, säger Bildt.

Men du har ju inte sett slutet?

- Hitintills, hitintills har jag sagt. Jag tycker det är rätt överdrivet.

Carl Bildt säger sig också vara helt okunnig om Stratfor, före­taget som fått sin mejl hackad.

- Jag har aldrig haft med dem att göra.

I samma mejl påstår Stratfors uppgiftslämnare att Carl Bildt och Frankrikes president Nicolas Sarkozy är ovänner. Skälet påstås bland annat vara att Sveriges utrikesminister vill bryta vad han uppfattar som Frankrikes och Tysklands hårda grepp om EU.

- Det är ett mejl från en fullständigt okänd person som ingen hört talas om som refererar någon annan okänd person om saker och ting som ingen hört talas om egentligen, säger Carl Bildt.

Gav inga svar

Wikielaks front­figur Julian Assange ville i går på en presskonferens i London - där Stratfor-mejlen presenterades - inte besvara några frågor om Carl Bildt från Expressen.

Det finns en del information i det här släppet som rör Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Har du mer information om Bildt och när tänker du släppa de påstådda upp gifterna om att han var en informatör för USA?

- Du är från Expressen, som fabricerade en hel artikel och hade det på förstasidan i fyra upplagor förra veckan och som ett resultat av det har utrikes­ministern i Sverige ägnat sig åt något slagsdefensivt raseri mot den här organisationen som är fullständigt absurt.

Julian Assange fortsatte till Expressens reporter:

- Sverige i relation med Carl Bildt, beter sig som ett politiskt dagis. Helt absurt. Och som ett resultat svarar vi inte på frågor från er organisation. Du vet att din organisation arbetar hand i hand med Moderaterna och ägs av Bonniers. Kom igen!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag