Bildt debatterar Saudiaffär – Expressen.se sänder live

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt.
Foto: Robban Andersson

Den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut har hjälpt Saudiarabien med planerna att bygga en vapenfabrik.

Avslöjandet har lett till upprörda känslor och en försvarsministers avgång.

Affären kommer att debatteras i riksdagen från klockan 13.00 och Expressen.se sänder live från kammaren.

Det var Sveriges Radio Ekot som den 6 mars rapporterade att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i hemlighet hjälper Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet eftersom Saudiarabien brukar klassas som en av världens strängaste diktaturer.

Vänsterpartiet reagerade på nyheten genom att kräva en riksdagsdebatt, som ska hållas i dag. En företrädare för varje parti ska delta i debatten. Utrikesminister Carl Bildt företräder Moderaterna.

Han har tidigare sagt att han vill att Sveriges militära samarbete med Saudiarabien fortsätter. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet har i stället varit uttalat kritiska.

– Jag tycker att det är fullständigt häpnadsväckande att vi har en regering som hjälper en diktatur att utveckla vapensystem och bygga en vapenfabrik bakom ryggen på Sveriges riksdag, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Ekot.

Ramavtal

Sverige ingick ett ramavtal om militärt samarbete med Saudiarabien år 2005, under en socialdemokratisk regering. Avtalet förlängdes sedan under borgerligt styre.

Moderaterna har hänvisat till att den första uppgörelsen med Saudiarabien gjordes under röd ledning. Men Socialdemokraterna vill avsäga sig skuld.

– Regeringen hade möjlighet att avbryta samarbetet 2010 men valde att fortsätta det. Det här projektet som Ekot redovisat satte i gång 2007 och det var under den borgerliga regeringens år. Så alla förstår att det skett under den borgerliga regeringens tid, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Ekot.

Han ska företräda sitt parti i dagens debatt om skandalen som ledde till att försvarsminister Sten Tolgfors, M, avgick efter omfattande skriverier.

Debatten kommer att sändas live på Expressen.se från klockan 13.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.